Rok za izgradnju Uloga produžen do 2020. godine

Bez autora
Jun 13 2016

Nastavak izgradnje Hidroelektrane "Ulog" na Neretvi kod Kalinovika i dalje je na čekanju zbog nestabilnog tla i čestih klizišta, zbog kojih su radovi stopirani prije skoro tri godine, a zbog tih problema rok za završetak radova pomjeren je za 2020. godinu. Kompaniji "EFT grupa" dodijeljena je koncesija za ovaj projekat na 30 godina, a radovi su počeli krajem avgusta 2010. godine izgradnjom sistema pristupnih puteva. Građevinski radovi su povjereni kineskoj kompaniji "Sinohidro" sa kojom je "EFT grupa" potpisala ugovor u septembru 2012. godine i dogovorila izgradnju po sistemu "ključ u ruke". Vlada RS je izdala dozvolu za izgradnju hidroelektrane u aprilu 2013. godine.

Rok za izgradnju Uloga produžen do 2020. godineNastavak izgradnje Hidroelektrane "Ulog" na Neretvi kod Kalinovika i dalje je na čekanju zbog nestabilnog tla i čestih klizišta, zbog kojih su radovi stopirani prije skoro tri godine, a zbog tih problema rok za završetak radova pomjeren je za 2020. godinu.

Kompaniji "EFT grupa" dodijeljena je koncesija za ovaj projekat na 30 godina, a radovi su počeli krajem avgusta 2010. godine izgradnjom sistema pristupnih puteva.

Građevinski radovi su povjereni kineskoj kompaniji "Sinohidro" sa kojom je "EFT grupa" potpisala ugovor u septembru 2012. godine i dogovorila izgradnju po sistemu "ključ u ruke". Vlada RS je izdala dozvolu za izgradnju hidroelektrane u aprilu 2013. godine.

Projekat izgradnje protočne hidroelektrane instalisane snage 35 megavata i sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 85.000 megavat-časova električne energije vrijedan je oko 120 miliona KM.

Bilo je planirano da radovi budu završeni do kraja ove godine i da se elektrana nađe na mreži početkom 2017. godine. Međutim, radovi nisu daleko odmakli, s obzirom na to da je do sada izgrađen dalekovod za gradilište, pristupni putevi, dok izgradnja profila brane tapka u mjestu.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS je potvrđeno da je izgradnja hidroelektrane "Ulog" obustavljena zbog složenih geoloških uslova i da se trenutno obavljaju detaljna istraživanja i analize da bi tehničko rješenje bilo prilagođeno uslovima terena.

  35 megavata - instalisana snaga
  85.000 megavat-časova - prosječna godišnja proizvodnja
  120 miliona KM - vrijednost investicije

- Koncesionar intenzivno sprovodi aktivnosti s ciljem prilagođavanja tehničkog rješenja i planirano je da izvođenje radova bude nastavljeno do kraja godine - kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i dodaju da je predviđeno da hidroelektrana bude izgrađena do kraja kraja 2020. godine, odnosno da počne sa proizvodnjom početkom 2021. godine.

Posljedica problema sa izgradnjom je i manji broj angažovanih radnika i kašnjenje u realizaciji investicionog plana. Izvođač radova je na lokalitetu trebalo da angažuje lokalnu građevinsku operativu i zaposli oko 350 radnika, uključujući sve radno sposobne nezaposlene stanovnike Kalinovika. Od planiranih 120 miliona KM koncesionar je do sada, prema informacijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva uložio samo 25 miliona KM, a zaposlen je minimalni broj radnika.

- Angažovano je oko 15 radnika koji rade na ispitivanju i prilagođavanju tehničkog rješenja, a očekuje se da će do kraja godine, za kada je planiran nastavak radova, biti zaposleni svi planirani radnici - kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Uprkos nizu problema koji prate projekat u "EFT grupi" su istakli da odustajanje od izgradnje ne dolazi u obzir.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik