Kredit od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Jun 13 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije razgovarao je danas sa potpredsednikom Evropske investicione banke Darijom Skanapijekom o daljem jačanju podrške te finansijske institucije ekonomskom oporavku Srbije i putu ka Evropskoj uniji.Premijer je na sastanku istakao da mala i srednja preduzeća predstavljaju najefikasniji segment privrede, uz naglasak da ova preduzeća daju najveći doprinos povećanju zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda i prometa, zbog čega se smatraju okosnicom rasta i razvoja nacionalnih ekonomija.

Kredit od 150 miliona evra za mala i srednja preduzećaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa potpredsednikom Evropske investicione banke (EIB) Darijom Skanapijekom o daljem jačanju podrške te finansijske institucije ekonomskom oporavku Srbije i putu ka Evropskoj uniji.

Vučić je na sastanku istakao da mala i srednja preduzeća predstavljaju najefikasniji segment privrede, uz naglasak da ova preduzeća daju najveći doprinos povećanju zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda i prometa, zbog čega se smatraju okosnicom rasta i razvoja nacionalnih ekonomija.

Prema njegovoj oceni, uloga malih i srednjih preduzeća naročito je značajna u zemljama u tranziciji koje se suočavaju sa problemima visoke nezaposlenosti.

On je objasnio da je zato Vlada Srbije 2016. godinu proglasila "Godinom preduzetništva", budući da će se u ovoj godini više sredstava izdvojiti za one koji su na početku svog biznisa.

Premijer je naglasio da će Srbija biti uspešna zemlja kada mala i srednja preduzeća budu ostvarivala 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, i preneo zahvalnost predstavnicima Evropske investicione banke na pomoći u ekonomskom oporavku zemlje.Skanapijeko je istakao da će misija EIB-a pružiti finansijsku i stručnu pomoć, potrebnu da se ponovo pokrene rast u Evropskoj uniji, kao i u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

On je naveo da je ova poseta prilika da se još jednom potvrdi posvećenost EIB podršci svim segmentima srpske privrede.

Prepoznali smo mogućnosti za intenziviranje saradnje u narednim godinama sa premijerom Vučićem, koji je na početku svog drugog mandata, kao i sa svim ministrima u Vladi, naveo je Skanapijeko.

Sa predstavnicima Ministarstva finansija potpisan je kredit od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća i druge infrastrukturne projekte u oblasti poznavanja ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, industrije, zdravstva, obrazovanja i usluga.

Ti krediti su među najpovoljnijim na tržištu, sa dugim periodom otplate i niskom kamatnom stopom poslovnih banaka, uz kontrolu Narodne banke Srbije. Za mala i srednja preduzeće grejs period je četiri godine, uz otplatni period od osam godina, za velike kompanije grejs period iznosi pet godina, uz otplatni period od deset godina.

Posebna pažnja posvećena je projektima koji podržavaju zapošljavanje mladih. Ovo je drugi deo od ukupno 500 miliona evra kreditnih linija usmerenih ka tome da se održi oporavak zemlje.

Prva tranša kredita, u iznosu od 150 miliona evra, potpisana je u 2014. godini. Kredit će biti usmeren kroz lokalne finansijske institucije, a Narodna banka Srbije (NBS) će biti agent datog kredita.

Od 2011. godine, banka Evropske unije je finansirala više pd 20 investicionih projekata u Srbiji, potpisavši kredite u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi evra, što je skoro dvostruki iznos kada je reč o ukupnim investicijama koje su pokrenute, dajući time značajan doprinos otvaranju radnih mesta i modernizaciji infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik