Rast BDP-a, javni dug zabrinjava

Bez autora
Jun 14 2016

U prošloj godini zabilježeni su rast bruto domaćeg proizvoda i stranih direktnih investicija, dok određenu dozu zabrinutosti unosi kretanje javnog duga i budžetskog deficita, navodi se u Godišnjem makroekonomskom izvještaju Centralne banke. Savjet CBCG je na današnjoj sjednici usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj za prošlu godinu, u kojem je konstatovano niz pozitivnih trendova zabilježenih u tom periodu, kao što su rast BDP-a i smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa. Takođe je konstatovano da je u prošloj godini bankarski sistem bio stabilan i likvidan, međutim i dalje opterećen nekvalitetnim kreditima, iako je njihov nivo značajno smanjen.

Rast BDP-a, javni dug zabrinjavaU prošloj godini zabilježeni su rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stranih direktnih investicija, dok određenu dozu zabrinutosti unosi kretanje javnog duga i budžetskog deficita, navodi se u Godišnjem makroekonomskom izvještaju Centralne banke (CBCG).

Savjet CBCG je na današnjoj sjednici usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj za prošlu godinu, u kojem je konstatovano niz pozitivnih trendova zabilježenih u tom periodu, kao što su rast BDP-a i smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa.

„Takođe je konstatovano da je u prošloj godini bankarski sistem bio stabilan i likvidan, međutim i dalje opterećen nekvalitetnim kreditima, iako je njihov nivo značajno smanjen“, navodi se u saopštenju CBCG.

Svi propisani indikatori sigurnosti sektora su, kako se dodaje, bili iznad zakonom utvrđenog minimuma. Visok nivo likvidnih sredstava, rast depozita i novoodobrenih kredita, kao i dokapitalizacija jednog broja banaka su dodatno doprinijeli stabilnosti bankarskog sistema.

„Bankarski sektor je ostvario negativan finansijski rezultat u prošloj godini, u iznosu od 3,4 miliona eura, primarno usljed primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure (EUR). Devet banaka je poslovnu godinu završilo s dobitkom, dok je pet banaka poslovalo negativno“, precizirali su iz CBCG.

Savjet je, kako se navodi, usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za april, u kojem je konstatovano da su aktivnosti te monetarne institucije u ovom periodu realizovane u skladu s planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u ovoj godini.

„Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren“, kazali su iz CBCG.

Poslovanje banaka je, kako se dodaje, stabilno, solventno i likvidno. Savjet je konstatovao da je nastavljen trend smanjenja nekvalitetnih kredita, kao i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, na godišnjem nivou.

Savjet je usvojio i Godišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik