Za 4 mjeseca oko 120 hiljada turista

Bez autora
Jun 20 2016

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, zemlju je za prva četiri mjeseca ove godine posjetilo 119.910 turista. Najviše gostiju bilo je iz Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Crnu Goru je prošle godine posjetilo milion i 700 hiljada turista, a promet ostvaren od turizma u prošloj godini iznosio je oko 800 miliona eura. Zato je 2015. proglašena najboljom turističkom sezonom ikada u Crnoj Gori. Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ističu da se ove godine, osim mora, plaža i odmora na obali, u turističkoj ponudi Crne Gore posebno izdvajaju odmor u pet nacionalnih parkova, kajakaštvo, splavarenje, kao i 6.000 markiranih staza za pješačenje i biciklizam.

Za 4 mjeseca oko 120 hiljada turistaPrema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, našu zemlju je za prva četiri mjeseca ove godine posjetilo 119.910 turista. Najviše gostiju bilo je iz Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo milion i 700 hiljada turista, a promet ostvaren od turizma u prošloj godini iznosio je oko 800 miliona eura. Zato je 2015. proglašena najboljom turističkom sezonom ikada u Crnoj Gori.

Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) ističu da se ove godine, osim mora, plaža i odmora na obali, u turističkoj ponudi Crne Gore posebno izdvajaju odmor u pet nacionalnih parkova, kajakaštvo, splavarenje, kao i 6.000 markiranih staza za pješačenje i biciklizam.

Turisti najviše posjećuju crnogorsko primorje, gdje osim plaža, obilaze i stara gradska jezgra Kotora, Budve, Ulcinja, Bara i Herceg Novog.

Prema ocjeni jedne od agencija, turisti koji su prethodne dvije godine posjetili crnogorsko primorje najviše primjedbi su imali na čistoću plaža i opremljenost puteva, a većini se sviđaju prirodne ljepote države i gostoljubivost lokalnog stanovništva. Podaci pokazuju da turisti ljeti u Crnoj Gori najčešće borave od četiri do sedam dana.

Jedna podgorička turistička agencija koja dovodi turiste u Crnu Goru, zadovoljna je prodajnim aranžmanima za ovo ljeto.

"Prodali smo veliki broj aranžmana. U okviru ponude za crnogorsko primorje, nudimo sedam dana na moru, gdje obilazimo nekoliko primorskih gradova. Osim mora, sve više postaje popularan odlazak na sjever Crne Gore. Nacionalni parkovi su prava atrakcija, a postoji i tražnja za odlazak na Plavsko jezero, Alipašine izvore, kanjon Tare, splavarenje Tarom i Limom", rekli su za Anadoliju.

Ekipa te novinske agencije na ulicama Podgorice srela je bračni par iz Engleske, koji odmor provodi u Crnoj Gori. Kažu da su vikend proveli na moru, a da će narednih dana otići na sjever države.

"Idemo u Kolašin, posjetićemo Biogradsku goru. Sviđa nam se priroda, ljudi. Cijene su vrlo pristupačne“, kazao je Kris iz Londona.

Reporteri Agencije Anadolija prenose da su i zemlje regiona spremne za sezonu i da očekuju turiste iz cijelog svijeta i to više nego ranije.

Zemlje Balkana bogate su kulturno-istorijskim nasljeđem, ispreplitanim kulturama, vjerskim i etničkim raznolikostima, specifičnom gastronomijom, drevnim građevinama i prirodnim ljepotama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik