ASA, Triglav i Sava Re kandidati za preuzimanje Sarajevo-osiguranja

Bez autora
Jun 22 2016

Sutra će na Sarajevskoj berzi biti održana aukcija za 45,49% državnog kapitala Sarajevo-osiguranja, što je prva od planiranih prodaja Vladinih manjinskih udjela u preduzećima putem berze. Prema medijskim spekulacijama, interes za kupovinu paketa dionica je veliki, a za preuzimanje Sarajevo-osiguranja, a time i primata na osiguravajućem tržištu u BiH, u trci su brojne osiguravajuće kuće iz zemlje i regiona. Kao potencijalni kupci najčešće se spominju domaće ASA osiguranje i najveći osiguravatelj u regiji Triglav osiguranje. Takođe, i drugi najveći osiguravateljski igrač u jugoistočnoj Evropi Sava Re pominje se kao potencijalni kupac. Prema izvještajima slovenačkih medija, na učestvovanje u aukciji nagovara ga Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je manjinski vlasnik ove osiguravajuće grupe.

ASA, Triglav i Sava Re kandidati za preuzimanje Sarajevo-osiguranjaSutra će na Sarajevskoj berzi biti održana aukcija za 45,49% državnog kapitala Sarajevo-osiguranja, što je prva od planiranih prodaja Vladinih manjinskih udjela u preduzećima putem berze.

Prema medijskim spekulacijama, interes za kupovinu paketa dionica je veliki, a za preuzimanje Sarajevo-osiguranja, a time i primata na osiguravajućem tržištu u BiH, u trci su brojne osiguravajuće kuće iz zemlje i regiona.

Kao potencijalni kupci najčešće se spominju domaće ASA osiguranje i najveći osiguravatelj u regiji Triglav osiguranje.

Takođe, i drugi najveći osiguravateljski igrač u jugoistočnoj Evropi Sava Re pominje se kao potencijalni kupac. Prema izvještajima slovenačkih medija, na učestvovanje u aukciji nagovara ga Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je manjinski vlasnik ove osiguravajuće grupe.

Na prodaji je 2.108.469 dionica Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo, a ponuđena cijena je 12,99 KM po dionici.  Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1 (jednokratna aukcija u kojoj u obzir dolaze samo kupovni nalozi za cjelokupnu količinu dionica).

Nakon što je odmah nakon prodaje zabilježila rast od 60 posto, dionica Sarajevo-osiguranja na Sarajevskoj berzi već neko vrijeme bilježi stabilan kurs, a juče joj je cijena iznosila 9,00 KM.

Objava privatizacije Sarajevo-osiguranja je izazvala potres, budući da je dugogodišnji direktor ove osiguravajuće kuće Midhat Terzić odstupio sa funkcije.

Ostavka je obrazložena ličnim razlozima” mada se u političkim kuloarima nagađa da je povezana s privatizacijom s kojom se on ne slaže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik