Kinezi ubrzavaju vozove na 80 km/h

Bez autora
Jun 23 2016

Završetak sanacije mosta Trebaljevo, ugovoren sa Štrabagom i Crnagoraputem, u vrijednosti 2,95 miliona eura, očekuje se krajem jula, saopštio je izvršni direktor ŽICG Milan Colakovič. Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore kažu da će najavljena rekonstrukcija 77 kilometara srpskog dijela pruge Beograd-Bar povećati bezbjednost i ubrzati saobraćaj na tom putnom pravcu. Ovo je dio ugovora koji su lani potpisale željeznice Srbije i Rusije, čime će taj dio barske pruge nakon 40 godina doživjeti prvu veću rekonstrukciju.

Kinezi ubrzavaju vozove na 80 km/hZavršetak sanacije mosta Trebaljevo, ugovoren sa Štrabagom i Crnagoraputem, u vrijednosti 2,95 miliona eura, očekuje se krajem jula, saopštio je Pobjedi izvršni direktor ŽICG Milan Colakovič.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore kažu da će najavljena rekonstrukcija 77 kilometara srpskog dijela pruge Beograd-Bar povećati bezbjednost i ubrzati saobraćaj na tom putnom pravcu. Ovo je dio ugovora koji su lani potpisale željeznice Srbije i Rusije, čime će taj dio barske pruge nakon 40 godina doživjeti prvu veću rekonstrukciju.

"S obzirom da se radi o ruti četiri, o zajedničkoj pruzi, sa zadovoljstvom očekujemo revitalizaciju srpskog dijela pruge Beograd-Bar", kazao je Čolaković.

On je naglasio da su na crnogorskom dijelu pruge u toku hitne popravke četiri čelična mosta ,,Ljuboviđa“, „Malo Trebaljevo“, „Tanki rt“ i ,,Skrbuša“.

"Radove vrijedne 968 hiljada eura izvodi Fidija, a finansiraju se iz zajma EIB-a. Očekujemo završetak radova do avgusta", istakao je Čolaković i dodaje da će Fidija sanaciju čeličnog mosta ,,Morača“, vrijednu 890 hillada eura, završiti do kraja godine.

Kako je projektna dokumentacija za ostale čelične mostove obezbijedena, sljedeći korak ŽICG je da nađu izvore fmansiranja i obezbijede garancije za rehabilitaciju 13 čeličnih mostova na pruzi Vrbnica Bar.

"Za to je potrebno 25 miliona eura, a prioritet su Ljuboviđa, Kosorski žlijeb, Rudnica, Dubočica i Kruševački potok", kazao je Colaković.

On podsjeća da je do sada ŽICG remontovalagornji stroj pruge od granice sa Srbijom do Kolašina, a slijedi potez od kolašinske stanice do ukrsnice Kos, što će se finansirati iz kredita EBRD. ŽICG je, kako je naveo, oktobra prošle godine potpisao ugovor za remont sa kineskom kompanijom CECC u vrijednosti od 5,9 miliona eura, sa rokom završetka do jula naredne godine.

"Ugovorom je obuhvaćen remont 9,8 km otvorene pruge i 2,4 km staničnih kolosjeka, a nakon toga vozovi će saobraćati 80 km/h, dok je sada brzina 50 km/h", najavio je Ćolaković.

Od 2008. ŽICG je realizovala veliki broj investicionih projekata, a najveći je remont gornjeg stroja na pruzi Vrbnica Bar, dijelom iz kredita EBRD i bespovratnih sredstava IPA fondova, što su bile prve donacije na željeznici.

Čolaković je najavio da ŽICG kroz kreditne aranžmane i donacije planira zamjenu signalno-sigurnosnih uređaj a u stanici Podgorica u vrijednosti od sedam miliona eura, sanaciju betonskih mostova (od 91) i 106 tunela po prioritetima.

"Naša pruga Vrbnica-Bar svrstana je u najteže pruge za održavanje u Evropi i iziskuje velika ulaganja. Na glavnoj transportnoj mreži jugoistočne Evrope, taje pruga na ruti 4 i planirano je njeno uključenje u proširenu transevropsku mrežu. Ona ima stratešku poziciju za zaleđe Balkana i Centralnu Evropu, a predstavlja direktnu vezu Luke Bar sa Srbijom i panevropskim koridorima X i VII", kazao je na kraju Čolaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik