BiH profitira na sankcijama EU i Rusije

Bez autora
Jun 23 2016

Bosna i Hercegovina očekuje odobrenje iz Rusije za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u ovu državu. Odluka Evropske unije da produži sankcije Rusiji do kraja januara 2017. i promptna reakcija ruske strane u vidu produženja sankcija EU i SAD-u dobra su vijest za bh. privrednike.Naime, otkako je Rusija uvela sankcije EU i SAD-u, zabranjen je uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU i SAD-a, što uveliko koriste druge zemlje. Jedna od njih je BiH. Prema podacima Vanjskotrgo­vinske komore BiH, naš ukupan izvoz u Rusiju 2013, dakle prije sankcija, iznosio je 57 miliona maraka, od toga se na izvoz voća odnose 1,2 miliona KM. Naredne godine izvoz je povećan na 79 miliona.

BiH profitira na sankcijama EU i RusijeBosna i Hercegovina očekuje odobrenje iz Rusije za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u ovu državu. Odluka Evropske unije da produži sankcije Rusiji do kraja januara 2017. i promptna reakcija ruske strane u vidu produženja sankcija EU i SAD-u dobra su vijest za bh. privrednike.

Naime, otkako je Rusija uvela sankcije EU i SAD-u, zabranjen je uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU i SAD-a, što uveliko koriste druge zemlje. Jedna od njih je BiH.

Prema podacima Vanjskotrgo­vinske komore BiH, naš ukupan izvoz u Rusiju 2013, dakle prije sankcija, iznosio je 57 miliona maraka, od toga se na izvoz voća odnose 1,2 miliona KM. Naredne godine izvoz je povećan na 79 miliona.

Iako su sankcije uvedene polovinom te godine, voće se probilo na drugo mjesto top 10 izvoznih proizvoda u Rusiju sa vrijednošću izvoza 5,9 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik