"Skijališta Srbije" ulažu 20 miliona KM u "Jahorinu"?

Bez autora
Jun 23 2016

Olimpijski centa "Jahorina" Pale, koji se nalazi u velikim gubicima, trebalo bi da bude dokapitalizovan sa 20 miliona maraka, čime bi strateški partner stekao četvrtinu udjela u vlasničkoj strukturi ovog preduzeća. Taj strateški partner, po svemu sudeći, trebalo bi da bude preduzeće "Skijališta Srbije", sa kojim OC "Jahorina" i Ministarstvo trgovine i turizma RS intenzivno pregovaraju već određen period. Ipak, o tome će konačnu odluku donijeti vlade Srbije i RS.

Olimpijski centar (OC) "Jahorina" Pale, koji se nalazi u velikim gubicima, trebalo bi da bude dokapitalizovan sa 20 miliona maraka, čime bi strateški partner stekao četvrtinu udjela u vlasničkoj strukturi ovog preduzeća, saznaju "Nezavisne".

Taj strateški partner, po svemu sudeći, trebalo bi da bude preduzeće "Skijališta Srbije", sa kojim OC "Jahorina" i Ministarstvo trgovine i turizma RS intenzivno pregovaraju već određen period. Ipak, o tome će konačnu odluku donijeti vlade Srbije i RS.

U dopuni trogodišnjeg plana poslovanja OC "Jahorina", koji je u posjedu "Nezavisnih" i koji je već usvojio Nadzorni odbor preduzeća, dok će ga Skupština akcionara razmatrati za oko mjesec dana, stoji da bi nakon dokapitalizacije u tom iznosu strateški partner stekao 24,02 odsto akcija ovog preduzeća.

Ta dokapitalizacija odnosila bi se na nekoliko kapitalnih investicija, kojima bi bio zaokružen započeti investicioni ciklus u ovom preduzeću, a nakon kojih u OC "Jahorina" očekuju da će omogućiti samoodrživo poslovanje i dalji razvoj preduzeća.

Kada su u pitanju te investicije, u ovom planu stoji da bi one u ovoj i naredne dvije godine trebalo da iznose ukupno 19,5 miliona maraka. Tako je planirano da u 2017. i 2018. godini u sistem osnježavanja bude uloženo 7,8 miliona maraka, a u četvorosjed 6,5 miliona maraka, što su i najveće planirane investicije.

Pored toga, planirana su i ulaganja u izgradnju šestosjeda - preostale obaveze u iznosu od 410.000 maraka, ali i u dvosjed i lift Poljice u iznosu od milion maraka.

U lift Olimpik i lift Skočine planirana su ulaganja od po 250.000 KM, dok je u ski-staze planirano da bude investirano 600.000 maraka. Pored toga, planirano je i ulaganje u noćno skijanje 150.000 KM, bager 100.000 KM, te mašine za tabanje 70.000 maraka. Predviđena je i nabavka novih mašina za tabanje, za šta je planirano 800.000 maraka.

Tu su i investicije u solanu 75.000 KM, zatim u vozni park 100.000 KM, te u poligon u iznosu od 200.000 maraka. U planu stoji da su planirane i investicije u objekat Ogorjelica 400.000 maraka, zatim u objekat Poljice 300.000 KM, te u objekat Skočine 50.000 KM i u hotel "Bistrica" 442.000 maraka.

Posmatrano po godinama, u ovoj bi ulaganja trebalo da iznose 90.000 maraka, u narednoj 11,9 miliona maraka, a u 2018. godini 7,5 miliona KM.

Stabilizacija finansija

Iz OC "Jahorina" su u ovom planu naveli da bi im finansiranje dokapitalizacijom omogućilo stabilizaciju finansija, povećali bi sopstveni kapital, poboljšali kreditni rejting, a samim tim bi se povećala i vrijednost.

"Preduzeće bi postalo interesantnije za sve učesnike na tržištu, a ušlo bi se u nove investicije i proces rasta", navodi se u ovom planu. Oni su naveli i da aktivnosti predviđene trogodišnjim planom 2015-2017. u smislu finansijske konsolidacije nisu provedene kako je planirano do kraja prošle godine, ali su započete u drugom kvartalu ove godine.

S tim u vezi, kazali su da je odlukom Vlade RS od 26. maja ove godine, u svojstvu Skupštine akcionara, MDP UPI Istočno Sarajevo otpušten dug u cijelosti. Nakon toga, Vlada je 2. juna ove godine donijela zaključak kojim se podržava inicijativa "Skijališta Srbije" za ostvarivanje saradnje s OC "Jahorina" u cilju nastavka investicionog ciklusa.

"Saradnja sa preduzećem koje ima vodeći privredni model u regiji u ovoj djelatnosti omogućila bi primjenu provjerenih metoda planiranja, organizovanja, ideja i iskustava", navodi se u ovom planu.

Dodaju da je prije uvođenja strateškog partnera, a u cilju provođenja saradnje, zahtijevana unutrašnja konsolidacija pa je OC "Jahorina" nakon rješenja pitanja sa MDP UPI uputio preko nadležnih ministarstava imaocu obveznica - Fondu za razvoj istočnog dijela RS, inicijativu za pokretanje postupka konverzije duga po osnovu konvertibilnih obveznica u iznosu od 15 miliona maraka u redovne akcije.

Dugoročno nepovoljno zaduženje bilo kobno

Naglašavaju da se dugoročno nepovoljno zaduženje OC "Jahorina" pokazalo kao kobno u smislu narušavanja optimalne strukture kapitala, te likvidnosti i solventnosti.

"Planirana konverzija obveznica u roku od dvije godine od emisije bi amortizovala nastalu situaciju, ali se nije dogodila, pa smatramo da je sada očekivano prihvatanje konverzije jedini mogući izlaz iz nastale situacije", naveli su iz OC "Jahorina".

Inače, OC "Jahorina" nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji i godinama posluje u višemilionskim gubicima, što pokazuje i podatak da je prošlu godinu završio sa gubitkom od 4,4 miliona maraka. Akumulirani gubitak do visine kapitala sa krajem prošle godine iznosi 16,9 miliona KM.

Podsjećamo da je Vlada RS na jednoj od svojih prethodnih sjednica dala saglasnost na pismo namjere koje Ministarstvo trgovine i turizma RS upućuje Vladi Srbije u pravcu zajedničkog ulaganja i saradnje na nastavku investicionog ciklusa u OC "Jahorina".

O svemu će konačnu riječ dati dvije vlade na zajedničkoj sjednici. Prije toga, Vlada je preporučila detaljnu elaboraciju pozitivnih i negativnih strana podjele OC "Jahorina" na dva preduzeća, gdje bi jedno isključivo obavljalo poslove upravljanja turističkom infrastrukturom na Jahorini, dok bi drugo isključivo obavljalo ugostiteljsku djelatnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik