Reforme fokusirati na poslovni ambijent i nova radna mjesta

Bez autora
Jun 23 2016

Na današnjoj konferenciji koju su organizirali Centri civilnih inicijativa „Refome i zapošljavanje: stanje i perspektive“ okupili su se ključni akteri iz zakonodavne i izvršne vlasti, resornih institucija i ustanova, političkih stranaka, organizacija civilnog društva, organizacija poslodavaca i sindikata, akademske zajednice, međunarodnih i diplomatskih predstavništava, te medija.Svrha konferencije bila je da se kroz otvoreni dijalog doprinese boljem razumijevanju planiranih, očekivanih i provedenih reformi, te fokusiranju na efektivne i mjerljive ishode, primarno u svrhu otvaranja novih radnih mjesta. Tokom 2015. godine zaustavljen je višegodišnji negativni trend rasta nezaposlenosti i pada zaposlenosti u BiH.

Reforme fokusirati na poslovni ambijent i nova radna mjestaNa današnjoj konferenciji koju su organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI) „Refome i zapošljavanje: stanje i perspektive“ okupili su se ključni akteri iz zakonodavne i izvršne vlasti, resornih institucija i ustanova, političkih stranaka, organizacija civilnog društva, organizacija poslodavaca i sindikata, akademske zajednice, međunarodnih i diplomatskih predstavništava, te medija.

Svrha konferencije bila je da se kroz otvoreni dijalog doprinese boljem razumijevanju planiranih, očekivanih i provedenih reformi, te fokusiranju na efektivne i mjerljive ishode, primarno u svrhu otvaranja novih radnih mjesta.

 - Tokom 2015. godine zaustavljen je višegodišnji negativni trend rasta nezaposlenosti i pada zaposlenosti u BiH. Iako vrlo skromni, postoje statistički pokazatelji o manje nezaposlenih i više zaposlenih. Istovremeno, bilježimo ozbiljne probleme s destabilizacijom penzionih fondova, primarno zbog ubrzanog rasta broja penzionera i enormnih dugova javnih preduzeća za neplaćene poreze i doprinose od preko dvije milijarde KM samo u Federaciji BIH, bilježimo mala ili nikakva poboljšanja poslovnog ambijenta i pad investicija, bilježimo skupe i neefikasne aktivne politike zapošljavanja i Zavode za zapošljavanje koji se ne bave svojim osnovnim poslom. Upravo u ovim oblastima reforme se moraju intenzivirati jer će bez sumnje doprinjeti mnogo povoljnijem stanju na tržištu rada, što je preduvjet i za stabilizaciju budžeta u BiH, i penzionih i zdravstevnih fondova i povjerenja građana u reformske procese - istakao je program menadžer CCI-a Adis Arapović.

CCI stoga poziva entitetske vlasti, da shodno ciljevima navednim u Reformskoj agendi, hitno pristupe realizaciji mjera koje se tiču izmještanja zdravstvenog osiguranja nezaposlenih iz zavoda za zapošljavanje, te provođenju efektivnijih aktivnih politika zapošljavanja koje će omogućiti trajno, a ne budžetski sponzorirano privremeno zapošljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik