Uspostavljena direktna avionska linija za Njujork

Bez autora
Jun 23 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije zjavio je danas da ponovno uspostavljanje direktnog leta iz Beograda za Njujork, posle prekida od gotovo četvrt veka, znači novi život za srpsku nacionalnu avio-kompaniju i zemlju i pokazuje opredeljenost Srbije za otvaranje prema svetu. On je nakon presecanja vrpce pred prvi let nacionalne avio-kompanije "Er Srbija" za SAD poželeo srećan put i ugodan let svima koji idu za Njujork u godinama i decenijama pred nama. Ocenio je da ovaj let znači opredeljenost ka otvaranju Srbije prema svetu, kao i u dostizanju prijateljstva sa onima sa kojima to nismo mogli u poslednjih 25 godina.Premijer je naglasio da direktan let za Njujork podstiče i našu ekonomsku snagu i rast, kao i da je od velikog značaja za odlične odnose sa SAD.

Uspostavljena direktna avionska linija za NjujorkPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ponovno uspostavljanje direktnog leta iz Beograda za Njujork, posle prekida od gotovo četvrt veka, znači novi život za srpsku nacionalnu avio-kompaniju i zemlju i pokazuje opredeljenost Srbije za otvaranje prema svetu.

Vučić je nakon presecanja vrpce pred prvi let nacionalne avio-kompanije "Er Srbija" za SAD poželeo srećan put i ugodan let svima koji idu za Njujork u godinama i decenijama pred nama.

On je ocenio da ovaj let znači opredeljenost ka otvaranju Srbije prema svetu, kao i u dostizanju prijateljstva sa onima sa kojima to nismo mogli u poslednjih 25 godina.

Premijer je naglasio da direktan let za Njujork podstiče i našu ekonomsku snagu i rast, kao i da je od velikog značaja za odlične odnose sa SAD.

Ovaj let približiće Amerikancima Beograd i celu Srbiju. Možemo da imamo bolje banje, kvalitetniji smeštaj na planinama, da naša ravnica privuče američke turiste, ali i one koji su zainteresovani da ulažu u našu zemlju, poručio je Vučić.

Ako uspemo da sačuvamo regionalnu stabilnost, a mnogo vremena i truda investiramo u to, okupljaćemo kao nekada građane iz bivše Jugoslavije u Beogradu, a ovaj let će u tome pomoći, istakao je premijer, uz ocenu da ne postoji bolji i povoljniji let za one koji bi iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore išli u Njujork.

On je izrazio žaljenje zbog toga što ne može da leti za Njujork zbog obaveza oko formiranja nove vlade, i ukazao na to da mu se otvaranjem ove linije ostvario jedan od snova.

Premijer je iskazao želju da se u narednih 100 godina nikada ne gasi ova linija, i podsetio na to da "Er Srbija" otvara letove ka sve više destinacija.

Takođe, on je izneo očekivanje da će "Er Srbija" zapošljavati još više mladih, iako već sada više od 30 odsto zaposlenih čine mlađi od 30 godina.

Ambasador SAD Kajl Skot čestitao je Srbiji na strateškoj odluci da otvori liniju ka Njujorku, uz ocenu da će se na taj način pojačati veze između dve zemlje.

Siguran sam da je ova strateška odluka dobra za Srbiju i SAD, za naše odnose i turizam, naglasio je Skot.

Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić istakao je, parafrazirajući rečenicu američkog astronauta prilikom sletanja na Mesec, da je ovo „ mali korak za jednog Srbina, ali veliki za Srbiju“.Pored premijera Vučića, vrpcu povodom uvođenja direktnog leta iz Beograda za Njujork presekli su i ambasador Skot, Kondić i generalni direktor "Etihada" Džejms Hogan.

Prvi avion iz srpske prestonice, nakon četvrt veka, poleteo je u 7.30 časova direktno za Njujork, a u njemu je delegacija naše zemlje koju predvodi potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Avion Erbas A330, koji je danas otvorio direktnu avio-liniju, dobio je ime Nikola Tesla, a njime upravlja kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj "Er Srbije".

Reč je o prvom širokotrupnom avionu za redovni interkontinentalni saobraćaj između Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti "Er Srbije".

Avion ima 254 mesta – 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avio-prevoznik je sada jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Letovi do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno, a dodeljeni su im brojevi YU500 i YU501, isti oni koje je koristio prethodnik "Er Srbije", JAT, kada je pre 24 godine direktno leteo za Njujork.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik