Cena struje ista bar do kraja godine

Bez autora
Jun 23 2016

Poskupljenje struje nije predviđeno planom poslovanja za ovu godinu, izjavio je juče direktor EPS-a. Razlog je, kako je kazao, to što je EPS prošlu godinu završio s profitom od 2,5 milijardi dinara umesto planiranog gubitka od 21,5 milijardi, ali i to što cena struje na tržištu nikada nije bila niža. On je ipak dodao da je cena struje kod nas najniža u Evropi.

Cena struje ista bar do kraja godinePoskupljenje struje nije predviđeno planom poslovanja za ovu godinu, izjavio je juče za "Blic" direktor EPS Milorad Grčić.

Razlog je, kako je kazao, to što je EPS prošlu godinu završio s profitom od 2,5 milijardi dinara umesto planiranog gubitka od 21,5 milijardi, ali i to što cena struje na tržištu nikada nije bila niža. On je ipak dodao da je cena struje kod nas najniža u Evropi.

Međutim, kako je pre neki dan poručio šef misije MMF-a Džejms Ruf, "ljudi u Srbiji treba da se naviknu na regulisanje cene struje iz godine u godinu". Na pitanje hoće li struja ove godine poskupeti, rekao je da će ovaj put, umesto MMF-a, o tome odlučivati Vlada i Svetska banka.

Ministar za energetiku Aleksandar Antić juče nije želeo da govori o ceni struje, ali se iz Vlade više puta moglo čuti da ona nije potpuno ekonomska i da će Vlada postepeno ići ka tome.

S druge strane, iz Svetske banke poručuju da je EPS u velikim finansijskim problemima i da je povećanje prihoda i smanjenje rashoda nužno.

- Gledamo na koje je sve načine moguće povećati prihode i smanjiti rashode kako bi se smanjio dug EPS-a, koji je jako veliki. Sa strane prihoda, moguće je povećati cenu struje ili naplatu. Postoji i mogućnost smanjenja rashoda, a najbolje je povećavati prihode i smanjivati troškove - ocenili su u Svetskoj banci za "Blic", a iz njihove izjave jasno se može zaključiti da smatraju da bi do poskupljenja u svakom slučaju trebalo da dođe jer je to najbrži i najjednostavniji način da se popravi krvna slika EPS-a.

Struja u Srbiji poskupela je poslednji put u avgustu 2015. za 12 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik