Tender za prodaju Zastava kovačnice zakazan za kraj sedmice

Bez autora
Jun 23 2016

Tender za prodaju Zastava kovačnice u bankrotu zakazan je za prekosutra, 25. jun, u poslovnim prostorijama te fabrike. Tendersku dokumentaciju Kovačnice u predviđenom roku otkupile su tri kompanije iz delatnosti - jedna iz Srbije, druga iz Češke i treća iz Bosne i Hercegovine. Početna prodajna cena kragujevačke fabrike je 2,65 miliona evra, odnosno 50 odsto od njene procenjene vrednosti. Zastava kovačnica će kompanijama koje su otkupile tendersku dokumentaciju biti ponuđena kao pravno lice, što će reći kao kompletna fabrika, a ne u delovima, kako se gotovo uobičajeno prodaju bankrotirane firme.

Tender za prodaju Zastava kovačnice zakazan za kraj sedmiceTender za prodaju Zastava kovačnice u bankrotu zakazan je za prekosutra, 25. jun, u poslovnim prostorijama te fabrike. Tendersku dokumentaciju Kovačnice u predviđenom roku otkupile su, saznaje Danas, tri kompanije iz delatnosti - jedna iz Srbije, druga iz Češke i treća iz Bosne i Hercegovine.

Početna prodajna cena kragujevačke fabrike je 2,65 miliona evra, odnosno 50 odsto od njene procenjene vrednosti (5,3 miliona evra).

Zastava kovačnica će kompanijama koje su otkupile tendersku dokumentaciju biti ponuđena kao pravno lice, što će reći kao kompletna fabrika, a ne u delovima, kako se gotovo uobičajeno prodaju bankrotirane firme.

Ali, za razliku od većine firmi u kojima je proglašen bankrot, Zastava kovačnica je otkovcima nastavila da snabdeva domaće i inostrane poslovne partnere i nakon bankrota fabrike.

Voljom nadležnog sudije u kragujevačkom Privrednom sudu, te stečajnog upravnika Predraga Jankovića, Zastava kovačnica je, naime, i posle bankrota, proglašenog krajem februara, nastavila sa proizvodnjom otkovaka, i do sada je Zastavi oružju i partnerima u Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini prosečno isporučivala po 140 tona mesečno.

Napomenimo da je o bankrotu Zastava kovačnice zapravo odlučila Poreska uprava Srbije, čiji se predstavnici nisu pojavljivali na poverilačkim ročištima u kragujevačkom Privrednom sudu, tako da druge opcije više nije bilo.

Naime, Poreska uprava Srbije je, kao najveći poverilac Kovačnice, u dva navrata tražila da predlagač plana reorganizacije, bugarska kompanija Fero trans, dopuni taj plan što su Bugari i činili, ali nakon toga su predstavnici PU ignorisali ročišta u Privrednom sudu. Planom reorganizacije je, inače, bilo predviđeno da Kovačnica dug Poreskoj upravi, od 320 miliona dinara, vrati u 48 jednakih mesečnih rada, uz grejs period od godinu dana.

Podsetimo da je stečajni postupak u Kovačnici, zbog neprekidne blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen 30. septembra 2014. godine, a da je već 15-ak dana docnije nastavljena proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere.

Uoči tendera za ponovnu prodaju fabrike, u Zastava kovačnici kažu da su optimisti. Veruju da će Kovačnica a ovoga puta, za razliku od prethodne privatizacije, dobiti ozbiljnog vlasnika, koji će obezbediti ne samo opstanak nego i novi razvoj kragujevačke fabrike otkovaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik