Rast prometa na "Produktnoj berzi"

Bez autora
Jun 26 2016

Značajan rast robno-berzanskog prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, pad cene kukuruza i prvi berzanski ugovori kupoprodaje pšenice novog roda, za promtnu isporuku, osnovna su obeležja prošlonedeljnog berzanskog trgovanja. Prometovano je ukupno 1.250 tona robe, što je za čak 78,57 posto više nego prethodne nedelje. Ukupna dinarska vrednost prometa je takođe veća za 41,50 posto, u odnosu na prethodnu nedelju i iznosi 23.369.000,00 dinara. Novi rod pšenice, za promptnu isporuku, startovao je sa robno-berzanskim kotacijama.

Rast prometa na Značajan rast robno-berzanskog prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, pad cene kukuruza i prvi berzanski ugovori kupoprodaje pšenice novog roda, za promtnu isporuku, osnovna su obeležja prošlonedeljnog berzanskog trgovanja.

Prometovano je ukupno 1.250 tona robe, što je za čak 78,57% više nego prethodne nedelje. Ukupna dinarska vrednost prometa je takođe veća za 41,50%, u odnosu na prethodnu nedelju i iznosi 23.369.000,00 dinara.

Novi rod pšenice, za promptnu isporuku, startovao je sa robno-berzanskim kotacijama. Na samom kraju nedelje je ukupno prometovano pšenice roda 2016.godine, u količni od 1.000 tona, na paritetu fco kupac, po jedinstvenoj ceni od 17,88 dinara po kilogramu, sa PDV-om (16,25 dinara po kilogramu, bez PDV-a).

Istovremeno “starom” pšenicom, roda 2015.godine, trgovano je u količini od 25 tona, po jedinstvenoj ceni od 19,80 dinara po kilogramu, sa PDV-om (18,00 dinara po kilogramu, bez PDV-a).

Razlog rasta cene prošlogodišnjeg roda i to za 3,21% , leži u činjenici da je iste na tržištu sve manje, što znatno utiče na smanjenje ponude, ali je istovremeno tražnja za istom, zbog njenih kvalitativnih performansi i dalje stabilna.

Kukuruz je čini se prethodne nedelje dostigao svoj cenovni maksimum, tako da je ove nedelje njegova cena imala izražen silazni trend. Na zatvaranju trgovanja na samom kraju radne nedelje zaključen je čak berzanski posao po ceni od 19,80 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

U okviru ukupno prometovanih 225 tona žutog zrna, registrovana je ponderisana nedeljna cena od 22,20 dinara po kilogramu, sa PDV-om (20,18 dinara po kilogramu, bez PDV-a), što je za 0,67% manje nego prethodne nedelje. Pad statistički jeste minimalan, ali silazni cenovni trend, ukazuje na činjenicu da je višemesečni rast cene kukuruza, prekinut.

Kao što je i cena kukuruza, nakon višemesečnog rasta, tokom ove nedelje zabeležila pad, tako je i PRODEX, nakon više od tri meseca konstantnog rasta indeksne vrednosti, zabeležio pad. Ovaj berzanski indeks danas “vredi” 219,01 indeksnih poena, što je za 1,74 indeksnih poena manje nego prošlog petka, saopšteno je sa "Produktne berze" u Novom Sadu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik