Northstar: Vlada odobrila pripremne radove

Bez autora
Jun 26 2016

Vlada je odobrila zahtjev kompanije Northstar i dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za gradnju objekata u turističkom naselju Monterose, u mjestu Rose, na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica. Riječ je o objektu od opšteg interesa, koji obuhvata realizaciju hotela površine 242 hiljada metara kvadratnih, vila čija površina iznosi nešto preko sedam hiljada kvadratnih metara, parka i uređenog kupališta s pratećim sadržajima.

Northstar: Vlada odobrila pripremne radoveVlada je odobrila zahtjev kompanije Northstar i dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za gradnju objekata u turističkom naselju Monterose, u mjestu Rose, na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica.

Riječ je o objektu od opšteg interesa, koji obuhvata realizaciju hotela površine 242 hiljada metara kvadratnih, vila čija površina iznosi nešto preko sedam hiljada kvadratnih metara, parka i uređenog kupališta s pratećim sadržajima, prenosi Radio Jadran.

Prema Predlogu za davanje saglasnosti za izvođenje pripremnih radova većeg obima u naselju Monterose, koji je Vlada usvojila u četvrtak, ti radovi bi obuhvatili ograđivanje, odnosno obezbjeđivanje planiranog gradilišnog područja, postavljanje gradilišne mreže instalacija s priključcima, izvođenje odgovarajućih zemljanih radova, kao i gradilišnih saobraćajnica, postavljanje objekata privremenog karaktera za potrebe izvođenja radova i ostale aktivnosti u skladu sa Elaboratom pripremnih radova, koji će biti sačinjen u skladu sa zakonom.

Planirani pripremni radovi trebalo bi da traju šest mjeseci.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je urbanističko tehničke uslove za gradnju objekata turističkog naselja Monterose.

Poslanici u Skupštini u utorak su razmatrali izvještaje o realizovanim investicijama po osnovu ugovora o zakupu hercegnovskog i tivatskog dijela poluostrva Luštica, kao i kasarne Kumbor.

Poslanici opozicionih partija su ocijenili da bi, zbog neispunjavanja ugovorenih obaeza, trebalo raskinuti ugovor sa Northstarom.

Premijer Milo Đukanović je, međutim, sredinom juna u okviru posjete Herceg Novom, kazao da je ohrabren inicijativnošću partnera u projektu Northstar, koji će vrlo brzo početi s realizacijom projekta.

On je ranije naveo da je investitor podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za pripremne radove i da će taj zahtjev biti vrlo brzo tretiran u resornom Ministarstvu.

„Imamo sve pretpostavke da tamo počne realizacija projekta. Ohrabrujuće je da je investitor dao predlog sporazuma oko izgradnje infrastrukture, a obaveza je bila države da je izgradi. To nijesu jeftini projekti. Investitor je izračunao da bi to moglo koštati oko 18 miliona eura i dao je ponudu da to izgradi, a da se ulaganje odbija kroz njegove obaveze za zakup. Vrlo brzo ćemo odgovoriti“, rekao je Đukanović.

Zamljište na poluostrvu Luštica u Opštini Herceg Novi dato je u dugoročni zakup na 90 godina konzorcijumu koji sačinjavaju kompanija Northstar i „Equest Capital Limited Jersey“.

Ugovor o dugoročnom zakupu je potpisan 11. septembra 2009. godine, a stupio je na snagu u 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem protokola o njegovoj pravnosnažnosti.

Ubrzo je usvojen i Aneksa ugovora kao i zaključak kojim se pravo registrovanja svojine uslovljava izgradnjom hotela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik