EPCG gradi drugi blok TE?

Bez autora
Jun 26 2016

Posljednja seansa skoro dvije godine dugih pregovora Vlade i italijanske kompanije A2A o budućim odnosima ta dva vlasnika EPCG u energetskoj kompaniji okončana je juče kasno poslije podne na zadovoljstvo crnogorske strane. Ostalo je samo da se italijanska strana danas zvanično izjasni o postignutom dogovoru. Rukovodilac službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, rekao je da Vlada neće iznositi u javnost detalje pregovora, jer to nije u duhu dobrih poslovnih običaja. Ima razloga za optimizam, jer je na pomolu rješenje koje će sadržavati onu klauzulu za koju se Vlada od početka zalagala.

EPCG gradi drugi blok TE?Posljednja seansa skoro dvije godine dugih pregovora Vlade i italijanske kompanije A2A o budućim odnosima ta dva vlasnika EPCG u energetskoj kompaniji okončana je juče kasno poslije podne na zadovoljstvo crnogorske strane.

Ostalo je samo da se italijanska strana danas zvanično izjasni o postignutom dogovoru.

Rukovodilac službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Srđan Kusovac rekao je Pobjedi da Vlada neće iznositi u javnost detalje pregovora, jer to nije u duhu dobrih poslovnih običaja.

"Ima razloga za optimizam, jer je na pomolu rješenje koje će sadržavati onu klauzulu za koju se Vlada od početka zalagala", kazao je Kusovac.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, juče su otklonjeni posljednji sporni tehnički detalji i ugovor bi se mogao uskoro naći na sjednici Vlade. Gradnja drugog bloka Termoelekrane u Pljevljima biće ugrađena u novi ugovor, a Italijani će imati priliku da se povuku, ukoliko to požele.

"S tim što to njihovo povlačenje ne može ugroziti naš strateški interes, a to je gradnja drugog bloka", rekao je Pobjedi izvor u Vladi.

To znači da je juče dogovorena i izlazna opcija za A2A, o kojoj je ranije pregovarano. Tada je bilo dogovoreno i da se A2A, u slučaju da želi da izađe iz EPCG, a država želi da iskoristi pravo preče kupovine, isplati 250 miliona eura tokom sedam godina. Uslov je i da se obje strane odreknu prava na arbitražu, stečenog starim ugovorom. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik