Slovenci rade projekat žičare Sv. Ivan

Bez autora
Jun 26 2016

Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Ivo Magud i izvršni direktor tivatske poslovnice firme Arti Future DSD, Marko Gal, potpisali su ugovor za izradu glavnog projekta žičare do kotorske tvrđave Sveti Ivan. Magud je kazao da se radi o objektu turističke infrastrukture i da bi projekat trebalo da bude završen u roku od četiri mjeseca. To je, nakon preseljenja industrije u grbaljsku privrednu zonu i izgradnje tunela, najznačajnija investicija na području kotorske Opštine. On je dodao da će se uporedo sa rokom završetka projekta i pribavljanjem potrebne dokumentacije, odnosno građevinske dozvole, raditi na odabiru modela finansiranja.

Slovenci rade projekat žičare Sv. IvanDirektor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Ivo Magud i izvršni direktor tivatske poslovnice firme Arti Future DSD, Marko Gal, potpisali su ugovor za izradu glavnog projekta žičare do kotorske tvrđave Sveti Ivan.

Magud je kazao da se radi o objektu turističke infrastrukture i da bi projekat trebalo da bude završen u roku od četiri mjeseca.

"To je, nakon preseljenja industrije u grbaljsku privrednu zonu i izgradnje tunela, najznačajnija investicija na području kotorske Opštine”, naveo je Magud. On je dodao da će se uporedo sa rokom završetka projekta i pribavljanjem potrebne dokumentacije, odnosno građevinske dozvole, raditi na odabiru modela finansiranja.

„Vidjećemo da li ćemo se odlučiti za privatno-javno partnerstvo ili za nešto drugo. Sve opcije su moguće, ali je suština da ta dobra zamisao i ideja ne ostane mrtvo slovo na papiru, već da se pretvori u lijepu stvarnost”, rekao je Magud.

Gal je saopštio da će žičara, prema idejnom rješenju firme Arti Future DSD, imati visinsku razliku oko 235 metara i dužinu od 400 do 450 metara. On kazao da je pozicija, uz poštovanje kriterijuma smjernica Zavoda za zaštitu spomenika, takva da će žičara biti sakrivena iza zidina, kako ne bi smetala pogledu na Stari grad.

„Napravili smo idejno rješenje žičare i animacije etno sela, zidina na San Đovaniju i garažne kuće. Što se tiče ostalih projekata, obavezno uz gradnju žičare mora ići prilaz, parking i regulisanje saobraćaja u Kotoru. Sada kada smo potpisali glavni ugovor čekamo tehničke uslove na osnovu kojih ćemo moći početi da projektujemo“, rekao je Gal. On dodao da će kapacitet žičare biti regulisan, odnosno usklađen sa brzinom.

„Brzina vožnje će biti od tri do šest metara po sekundi. Postrojenje ima dva grozda, tri kabine gore i tri dolje, koje će raditi po sistemu vage, dok će vrijeme vožnje biti tri do pet minuta. Kapacitet kabine ćemo projektovati između deset i 15 putnika. Interes nam je da 600 ljudi do gornjeg dijela bedema bude prevezeno za sat“, objasnio je Gal.

Predsjednik kotorske Opštine, Aleksandar Stjepčević, smatra da će realizacijom projekta, Kotor i Crna Gora otkriti javnosti još jedan skriveni dragulj.

„Otkriće nevjerovatnu ljepotu, spoj mora i planine gdje se u vremenskom intervalu od samo nekoliko minuta pruža nezaboravno iskustvo od morske vreline i žamora do savršenog mira i svježine zaleđa kotorskih zidina sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na kotorski zaliv“, kazao je Stjepčević.

Ambasador Slovenije u Podgorici, Mitja Močnik, saopštio je da se saradnja dvije zemlje upotpunjuje kroz projekat i da je Crna Gora našla pouzdanog partnera u slovenačkoj firmi Arti Future.

Direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara i članica žirija za odabir najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan, Anastazija Miranović, kazala je da je Kotor i ranije imao žičaru, koja nije bila na istoj poziciji.

„Kotor je svjetsko kulturno dobro i sa tih aspekata grad treba zaštititi i paziti kako bilo koja intervencija u prostoru ne bi ugrozila njegove univerzalne vrijednosti“, rekla je Miranović.

Za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta žičare do tvrđave Sveti Ivan Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je za ovu godinu opredijelila 400 hiljada eura.

Projektant je izabran konkursom u skladu sa smjernicama Uprave za javne nabavke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik