Agrokor planira IPO u ljeto iduće godine

Bez autora
Jun 26 2016

Koncern Agrokor Ivice Todorića u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu dionica (IPO) koja bi se trebala dogoditi na Londonskoj burzi u ljeto 2017. Navodno, Todorić razmišlja da manjinski udio proda samo jednom investitoru. Isto tako još uvijek nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će ovisiti o situaciji na tržištu i poželjnosti investitora. U oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 posto dionica. Prehrambeni dio Agrokora čine tvrtke Agrolaguna, Dijamant, Frikom, Jamnica, Ledo, Mladina, PIK Vrbovec, PIK Vinkovci, Sarajevo Kiseljak, Solana Pag, Vupik i Zvijezda.

Agrokor planira IPO u ljeto iduće godineKoncern Agrokor Ivice Todorića u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu dionica (IPO) koja bi se trebala dogoditi na Londonskoj burzi u ljeto 2017., piše slovenski poslovni dnevnik Finance. Navodno, Todorić razmišlja da manjinski udio proda samo jednom investitoru.

Isto tako još uvijek nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će ovisiti o situaciji na tržištu i poželjnosti investitora. U oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 posto dionica.

Prehrambeni dio Agrokora čine tvrtke Agrolaguna, Dijamant, Frikom, Jamnica, Ledo, Mladina, PIK Vrbovec, PIK Vinkovci, Sarajevo Kiseljak, Solana Pag, Vupik i Zvijezda.

Finance pišu kako su za njih zainteresirani ulagači iz SAD-a, Srednjeg i Dalekog istoka, a posebno iz Kine.

IPO cijelog Agrokora je manje vjerojatan jer još uvijek nije završena konsolidacija trgovinskog sektora, odnosno Mercatora i Konzuma, smatraju Slovenci.

Podsjetimo, o IPO-u Agrokora priča se posljednjih pet godine otkako je Ivica Todorić bio u intenzivnim pokušajima da preuzme Mercator. To mu je napokon uspjelo u lipnju 2014., a preuzimanje je bilo teško više od pola milijarde eura.

Pritom se koncern zadužio putem tzv. obveznica PIK toggle na račun kojih je založeno više od 90 posto vlasništva Agrokora. Te obveznice dospijevaju 2018. Nepoznati su uvjeti pod kojima su izdane, kao i investitori koji su ih kupili, a jedino se zna da je aranžer izdanja bio Deutsche Bank.

No jasno je da Ivica Todorić mora čim prije odraditi javnu ponudu dionica kako bi bio spreman vraćati taj vrlo rizičan dug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik