Pravilnik o deklarisanju hrane u RS vraća privrednike u jednak položaj

Bez autora
Jun 26 2016

Izmjenama Pravilnika o deklarisanju hrane u RS, koje su u toku, biće izbrisana odredba kojom se pod uvoznikom smatra samo jedan uvoznik koji određenu robu stavlja na tržište RS.Na taj način više neće biti diskriminacije, na koju smo upozorili prije oko mjesec dana, a gdje su zbog te odredbe u starom pravilniku pojedine frme iz RS bile u višemilionskim gubicima, jer nisu mogle uvoziti određenu robu.

Pravilnik o deklarisanju hrane u RS vraća privrednike u jednak položajIzmjenama Pravilnika o deklarisanju hrane u RS, koje su u toku, biće izbrisana odredba kojom se pod uvoznikom smatra samo jedan uvoznik koji određenu robu stavlja na tržište RS, saznaju "Nezavisne".

Na taj način više neće biti diskriminacije, na koju smo upozorili prije oko mjesec dana, a gdje su zbog te odredbe u starom pravilniku pojedine frme iz RS bile u višemilionskim gubicima, jer nisu mogle uvoziti određenu robu.

Tada su privrednici upozorili da je primjena Pravilnika o deklarisanju hrane, koji je stupio na snagu 22. septembra prošle godine, a koji je propisao da se pod uvoznikom smatra samo jedan uvoznik koji određenu hranu stavlja na tržište RS, nanijela ogromnu štetu preduzećima u RS koja se bave uvozom.

Pored toga, upozorili su i da zbog takvog stanja RS ima manje prihoda od poreza, koji bi bili ubirani prilikom uvoza, ali i da može doći do poskupljenja pojedinih proizvoda koji se umjesto direktno iz uvoza kupuju od uvoznika iz FBiH.

Oni su ustvrdili da je taj pravilnik omogućio monopol uvoznicima iz FBiH, gdje ne važe ovakva pravila, a od kojih sada firme iz RS kupuju veliki broj prehrambenih proizvoda iz uvoza.

Iz tog razloga, mnogi privrednici iz RS ozbiljno su počeli razmišljati da svoja preduzeća preregistruju u FBiH, što bi bio nastavak ranijeg talasa prelaska sjedišta firmi iz RS u drugi entitet, ukoliko nadležni ništa ne preduzmu po ovom pitanju.

Ipak, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da su izmjene važećeg Pravilnika o deklarisanju hrane u fazi izrade i usaglašavanja sa nadležnim institucijima.

"Izmjenama se pristupilo iz razloga da se za sve naše proizvođače obezbijede jedinstveni uslovi na tržištu Republike Srpske, odnosno BiH", rekli su iz ovog ministarstva.

Inače, Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o deklarisanju hrane upućen je na mišljenje Privrednoj komori RS, Ministarstvu trgovine i turizma, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Inspektoratu RS. Nakon što budu dostavljena sve mišljenja, pravilnik će biti proslijeđen u dalju proceduru.

U ovakvom obliku pravilnik već nailazi na odobravanje privrednika, prije svega onih koji su bili pogođeni odredbama dosadašnjeg pravilnika.

Sreten Nikić, vlasnik kompanije "Nikić J" iz Prijedora, rekao je ranije da im je od stupanja na snagu važećeg pravilnika promet smanjen za oko tri miliona maraka, što im je stvorilo ogromne probleme u poslovanju. On je pozdravio izmjene pravilnika, ističući da ovaj važeći nije trebalo ni donositi.

U obrazloženju prijedloga izmjena ovog pravilnika stoji da im se pristupilo jer su uočene poteškoće u primjeni trenutno važećeg pravilnika, te zbog preciznog definisanja ko je odgovoran za tačnost podataka na deklaraciji hrane koja se stavlja na tržište RS.

"Deklarisanje hrane mora da se obavlja tako da se ne obmanjuje krajnji potrošač, naročito u pogledu karakterističnih osobina hrane, a posebno njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, trajnosti, porijekla i načina proizvodnje", navodi se u obrazloženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik