Jeftiniji energenti nisu snizili cene grejanja

Bez autora
Jun 26 2016

U proteklih godinu dana, gas je pojeftinio pet puta, ukupno 36 odsto, a i mazut je pratio stalni pad cena nafte. Međutim, jeftiniji energenti nisu snizili cene grejanja iz daljinskih sistema.U toplanama objašnjavaju da je zbog novih troškova mrežarine i transporta pojeftinjenje za njih znatno manje. Ipak, iz Vlade pozivaju lokalne samouprave, kao osnivače toplana, da u potpunosti primenjuju Uredbu o formiranju cena grejanja.

Jeftiniji energenti nisu snizili cene grejanjaU proteklih godinu dana, gas je pojeftinio pet puta, ukupno 36 odsto, a i mazut je pratio stalni pad cena nafte. Međutim, jeftiniji energenti nisu snizili cene grejanja iz daljinskih sistema.

U toplanama objašnjavaju da je zbog novih troškova mrežarine i transporta pojeftinjenje za njih znatno manje. Ipak, iz Vlade pozivaju lokalne samouprave, kao osnivače toplana, da u potpunosti primenjuju Uredbu o formiranju cena grejanja.

Uredba o formiranju cena grejanja jasno propisuje kada grejanje može da poskupi, a kada da pojeftini. Ako cene energenata porastu za tri odsto, toplane mogu da povećaju cene grejanja a, ukoliko padnu za pet procenata i cene grejanja treba sniziti. Iz toplana za sada stižu samo obećanja.

"Dobro je da dolazi do smanjenja i cene gasa i na neki način i mazuta tako da za narednu grejnu sezonu pretpostavljam da će toplane, primenjujuću Uredbu Vlade Srbije, verovatno da predlože lokalnim samoupravama korekcije cena svojih usluga", kaže direktor Toplana u Kraljevu Dragan Arsenijević.

Direktor Toplana iz Pirota Radovan Nikolić kaže da se u ovom momentu radi metodologija cena s obzirom na to da su ušli u tarifni sistem.

"Videćemo kakvi će biti efekti. Sigurno je da ima elemenata, a moram da podsetim samo da još uvek osećamo posledice kada je cena mazuta bila previsoka", dodaje Nikolić.

"Ukoliko se ovako bude kretala tendecija pada cene gasa, treba razmišljati o smanjenju toplotne energije za nastupajuću grejnu sezonu", kaže direktorka Grejanja u Čačku Tanja Todorović.

Od 60 toplana gotovo polovina je uspela da sezonu završi pozitivnim rezultatom. U Ministarstvu energetike razumeju troškove toplana, ali i podsećaju lokalne samouprave da moraju da informišu građane kada i zašto grejanje poskupljuje ili pojeftinjuje.

"Generalno, postoji osnov po našoj proceni za korekciju cene daljinskog grejanja, znači za neko pojeftinjenje. Međutim, odgovor nije ni jednostran, ni jednostavan jer zavisi od situacije u svakoj toplani. Ono što su toplane u obavezi je da urade regulatorne izveštaje", kaže državni sekretar Ministarstva energetike Zoran Predić.

Toplane su u nadležnosti lokalnih samouprava, u slučaju da ne primenjuju Uredbu o formiranju cena grejanja, ko ih kontroliše i može li biti nekih sankcija?

"Nadzor nad primenom zakona o energetici vrši Ministarstvo i mi ćemo vrlo brzo proceniti koje dalje aktivnosti bi trebalo preduzeti, naravno, pod uslovom da se u lokalnim sredinama ostane bez bilo kakve reakcije ili bar jednog jasnog i preciznog objašnjenja krajnjim korisnicima šta se dešava", ističe Predić.

Tri četvrtine građana koji se greju iz toplana račune za grejanje, u istom iznosu, plaćaju cele godine, a ostali po potrošnji. Ostaje pitanje – hoće li cene grejanja mirovati i kada energenti na tržištu budu skuplji?

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik