Odložen tender za privatizaciju Zastava kovačnice

Bez autora
Jun 26 2016

Tender za prodaju Zastava kovačnice u bankrotu, koji je bio zakazan za prvi dan minulog vikenda, privremeno je odložen. U Kovačnici još ne objašnjavaju zašto je došlo do toga, ali kažu da veruju kako odlaganje tendera neće ozbiljnije da ugrozi novu privatizaciju te kragujevačke fabrike otkovaka. Tendersku dokumentaciju Kovačnice u predviđenom roku otkupile su tri kompanije iz iste delatnosti - jedna iz Srbije, druga iz Češke i treća iz Bosne i Hercegovine. Početna prodajna cena kragujevačke fabrike otkovaka je 2,65 miliona evra, odnosno 50 odsto od njene procenjene vrednosti. Zastava kovačnica će kompanijama koje su otkupile tendersku dokumentaciju biti ponuđena kao pravno lice, što znači kao kompletna fabrika, a ne u delovima, kako se gotovo uobičajeno prodaju bakrotirane firme.

Odložen tender za privatizaciju Zastava kovačniceTender za prodaju Zastava kovačnice u bankrotu, koji je bio zakazan za prvi dan minulog vikenda, privremeno je odložen. U Kovačnici još ne objašnjavaju zašto je došlo do toga, ali kažu da veruju kako odlaganje tendera neće ozbiljnije da ugrozi novu privatizaciju te kragujevačke fabrike otkovaka.

Tendersku dokumentaciju Kovačnice u predviđenom roku otkupile su, kao što je naš list već pisao, tri kompanije iz iste delatnosti - jedna iz Srbije, druga iz Češke i treća iz Bosne i Hercegovine.

Početna prodajna cena kragujevačke fabrike otkovaka je 2,65 miliona evra, odnosno 50 odsto od njene procenjene vrednosti (5,3 miliona evra).

Zastava kovačnica će kompanijama koje su otkupile tendersku dokumentaciju biti ponuđena kao pravno lice, što znači kao kompletna fabrika, a ne u delovima, kako se gotovo uobičajeno prodaju bakrotirane firme.

Za razliku od najvećeg broja slučajeva te vrste, u kojima bankrot firme automatski podrazumeva prekid proizvodnje i svih poslovnih aktivnosti, te izbacivanje radnika na ulicu, a potom i odugovlačenje sa postupkom konačnog rešavanja sudbine preduzeća (uglavnom zbog razvlačenja preostale imovine), Zastava kovačnica je imala drugu sudbinu.

Ona je otkovcima nastavila da snabdeva domaće i inostrane poslovne partnere i nakon stečaja, u kojem se našla zbog neuspele prethodne privatizacije, zbog čega je i u februaru ove godine odlučeno da se stečajni postupak okonča bankrotom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik