U Hrvatsku stigao francuski Uber za brodove Click&Boat

Bez autora
Jun 27 2016

Internetska platforma za iznajmljivanje brodova Click&Boat stigla je u Hrvatsku i zasad je na domaćem tržištu registrirano više od 300 brodova u 40 gradova. Francuski startup, koji je nastao 2013. godine po principu ekonomije dijeljenja, ove se godine počeo širiti i na ostale zemlje Mediterana pa je osim u Hrvatsku stigao u Španjolsku, Italiju, Grčku, Tursku i Maltu. Svojevrsni Uber za brodove, Click&Boat funkcionira na način da na internetskoj platformi u ponudi ima sve vrste brodova - od gumenjaka i malih glisera do velikih jedrilica i katamarana i povezuje privatne vlasnike brodova sa zainteresiranim unajmljivačima u svakoj marini. Ljubitelji brodova Edouard Gorioux i Jérémy Bismuth u rujnu 2013. godine bili su na izletu u blizini Marseillea. Primijetili su marinu prepunu brodova, počeli razmišljati o mogućem biznisu i analizirati tržište.

U Hrvatsku stigao francuski Uber za brodove Click&BoatInternetska platforma za iznajmljivanje brodova Click&Boat stigla je u Hrvatsku i zasad je na domaćem tržištu registrirano više od 300 brodova u 40 gradova.

Francuski startup, koji je nastao 2013. godine po principu ekonomije dijeljenja, ove se godine počeo širiti i na ostale zemlje Mediterana pa je osim u Hrvatsku stigao u Španjolsku, Italiju, Grčku, Tursku i Maltu.

Svojevrsni Uber za brodove, Click&Boat funkcionira na način da na internetskoj platformi u ponudi ima sve vrste brodova - od gumenjaka i malih glisera do velikih jedrilica i katamarana i povezuje privatne vlasnike brodova sa zainteresiranim unajmljivačima u svakoj marini.

Ljubitelji brodova Edouard Gorioux i Jérémy Bismuth u rujnu 2013. godine bili su na izletu u blizini Marseillea. Primijetili su marinu prepunu brodova, počeli razmišljati o mogućem biznisu i analizirati tržište.

Zaključili su da je prosječna jedrilica godišnje samo 10 dana u plovidbi, a godišnji troškovi vlasnika dosežu 10 posto cijene plaćene za brod.

Budući da je u Francuskoj dopušteno iznajmljivanje brodova privatnim vlasnicima jednako kao i profesionalnim iznajmljivačima, Gorioux i Bismuth odlučili su osnovati internetsku platformu Click&Boat.

Već u prvoj sezoni, u ljeto 2014. godine putem njihove platforme ugovoreno je više od 5000 bukiranja. U ponudi je bilo oko 500 brodova u 100 različitih europskih luka, većinom u Francuskoj.

Lansirali su i mobilnu aplikaciju, a do iduće sezone, dakle prošlogodišnjeg ljeta stigli do ponude od 2500 brodova na platformi. Vlasnici brodova, otkrivaju u Click&Boatu, zaradili su putem njihova servisa više od dva milijuna eura. Zbog širenja potražnje ove su se godine odlučili proširiti na šest mediteranskih tržišta.

- Zbog velike potražnje za brodovima na Jadranu cilj nam je u Hrvatskoj stvoriti veliku mrežu brodova. Jadranska obala, kao jedna od najrazvijenijih na svijetu i druga najrazvedenija u Europi, nudi mnogo lokacija za najam, tako da nam je drugi cilj ponuditi našim članovima brodove u svakoj marini na Jadranu - ističe Marina Kopić, menadžerica Click&Boata za Hrvatsku.

Ured u parizu Potencijalni unajmljivači samo unesu ime grada i datum kada žele unajmiti brod i odmah im se izlistaju dostupni brodovi. Za svaki brod odmah se vidi cijena pa je moguće usporediti ponudu. Registracija na platformu i objavljivanje oglasa su besplatni, a ako se realizira iznajmljivanje broda, Click&Boat naplaćuje proviziju od 13,5 posto.

U jeku razvoja novih servisa nastalih na principu ekonomije dijeljenja, koji imaju problema s regulatorima na mnogim tržištima, Click&Boatu tvrde da poslovanje prilagođavaju lokalnom zakonodavstvu.

- U Hrvatskoj vlasnici brodova koji su zainteresirani za iznajmljivanje svoj brod moraju registrirati u tu svrhu. Nama su u fokusu manji iznajmljivači kojima olakšavamo stupanje u komunikaciju s inozemnim turistima i da, po mogućnosti, iznajme svoje brodove za čitavu sezonu - kaže Marina Kopić.

Francuski startup nedavno je uspio od investitora prikupiti pola milijuna eura koje će iskoristiti za brže širenje poslovanja. Trenutačno je u timu 15 zaposlenih. Rade iz ureda u Parizu, a uskoro se, otkrivaju, sele u novi ured na brod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik