Razmena Srbije i Nemačke 3,4 milijarde evra

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je do kraja prošle godine vrednost od gotovo 3,4 milijarde evra, izjavio je danas izvršni član Upravnog odbora Nemačko - srpske privredne komore Martin Knap. Na predstavljanju ankete o uslovima poslovanja u Srbiji koju je Nemačko-srpska privredna komora sprovela među svojim članicama, Knap je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje za godinu dana porasla za 12 odsto. Izvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto.

Razmena Srbije i Nemačke 3,4 milijarde evraUkupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je do kraja prošle godine vrednost od gotovo 3,4 milijarde evra, izjavio je danas izvršni član Upravnog odbora Nemačko - srpske privredne komore Martin Knap.

Na predstavljanju ankete o uslovima poslovanja u Srbiji koju je Nemačko-srpska privredna komora sprovela među svojim članicama, Knap je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje za godinu dana porasla za 12 odsto.

Izvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto.

Knap se osvrnuo na privrednu manifestaciju koja je u prošloj godini organizovana u Minhenu, u saradnji sa Saveznim ministarstvom privrede, koja je doprinela da srpske firme više izvoze na nemačko tržište.

Ove godine je, kako je naveo, manifestacija održana u Dortmundu, a od toga, kako je rekao Knap, očekuju se veći impulsi koji bi povećali izvoz iz Srbije.

Ove godine bilo je prisutno 340 preduzeća iz Srbije, koja su se srela sa 49 nemačkih preduzeća, što je dva puta više nego prethodne godine.

Knap je podsetio da je Nemačko-srpska privredna komora najveća bilateralna organizacija te vrste u Srbiji.

Trenutno je oko 350 preduzeća sa nemačkim kapitalom aktivno na srpskom tržištu, a zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Ditman i Zeliger: Bregzit ne menja put Srbije ka EU

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće mnogo toga promeniti kada je reč o pristupanja Srbije tom bloku, poručio je Ditman.

Ditman je rekao da Srbija prolazi kroz tranziciju i reforme na svom evropskom putu, i istakao da su već otvorena pregovaračka poglavlja, a sa tim se i nastavlja.

"Tu se neće mnogo toga promeniti,i ti procesi će se nastaviti", podvukao je Ditman. On je naglasio da je Nemačka fer i pouzdan partner, koji podržava Srbiju na putu ka EU.

U tome je, prema njegovim rečima, najvažnije kako će Srbija napredovati sa reformama i poboljšati uslove poslovanja za investitore, ali i srpska preduzeća.

"To je glavna stvar, a mi ćemo Srbiju podržati u procesu reformi", rekao je Ditman.

Predsednik Nemačko srpske privredne komore Ronald Zeliger izjavio je da se sa stanovišta tog udruženja nakon Bregzita ništa nije promenilo, a sugestije koje upućuju Srbiji za poboljšanje poslovnog okruženja su, kako je naveo, u interesu Srbiji, nezavisno od toga šta dolazi.

"Naravno da je šteta što se potencijalno smanjuje evropsko tržište, ali i dalje možemo da trgujemo sa Britanijom. Sa našeg stanovišta ništa se nije promenilo", rekao je Zeliger.

Što pre otvoriti poglavlja 23 i 24

Nemačka se zalaže da Srbija što pre otvori poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja sa EU, rekao je Ditman. On je kazao da će Nemačka srpskoj vladi i dalje stajati na raspolaganju kao vrlo blizak partner podržavajući reforme koje sprovodi. Prema njegovim rečima, srpska privreda je u 2015. postigla napredak zbog reformi i reformskih zakona, kao što su Zakon o radu, Zakon o planiranju i izgradnji.

"Vidimo pozitivan razvoj i trend da se Srbija kreće u pravom smeru, ali smo isto tako spremni da sa srpskim partnerima radimo i na prevazilaženju problema koji postoje", rekao je on.

Dimtan je podsetio da je Srbija imala rast od 1,8 odsto, kao i najavu MMF za još veći rast, dodajući da su pozitivan trend primetili i nemački privrednici u anketi.

"Broj onih koji očekuju poboljšanje srpske privrede se povećao sa 10 na 23 odsto, a oni koji očekuju pogoršanje se smanjio sa 29 na osam odsto", naglasio je Ditman i dodao da to pokazuje da preduzeća pouzdano ocenjuju buduću srpsku privredu i smatraju da se investicija može isplatiti.

On je naveo i da postoji potreba za daljim poboljšanjem investicione klime, najpre kada je reč o vladavini prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije .

"To su takođe tačke koje će biti bitne u poglavljima 23 i 24", rekao je on i zaključio da je registrovan pozitivan trend poslovanja u Srbiji, ali i da postoje izazove, a Nemačka je spremna da sa partnerima radi na prevalizaženju problema.

Nemačka je, kako je istakao, u 2015. uložila 1,6 milijardi evra kao podršku lokalnim samoupravama, privredi, obrazovanju, malim i srednjim preduzećima...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik