Indijci zainteresovani za IMT i Galeniku

Bez autora
Jun 27 2016

Privrednici iz Srbije, atraktivne investicione destinacije u Jugoistočnoj Evropi i Indije, najbrže rastuće ekonomije i najvećeg svetskog odredišta za ulaganja, sastaju se u Beogradu na prvom Indijskom biznis forumu. Kako bi se bilateralni trgovinski i investicioni odnosi odvijali u pravom smeru, predlažem pokretanje Poslovnog foruma koji bi bio opšta platforma srpskim preduzećima zainteresovanim za indijsko tržište, ali i indijska u Srbiji - poručila je ambasadorka te zemlje Narinder Čohan uoči skupa u hotelu "Rojal plaza".

Indijci zainteresovani za IMT i GalenikuPrivrednici iz Srbije, atraktivne investicione destinacije u Jugoistočnoj Evropi i Indije, najbrže rastuće ekonomije i najvećeg svetskog odredišta za ulaganja, sastaju se u Beogradu na prvom Indijskom biznis forumu.

- Kako bi se bilateralni trgovinski i investicioni odnosi odvijali u pravom smeru, predlažem pokretanje Poslovnog foruma koji bi bio opšta platforma srpskim preduzećima zainteresovanim za indijsko tržište, ali i indijska u Srbiji - poručila je ambasadorka te zemlje Narinder Čohan uoči skupa u hotelu "Rojal plaza".

Privreda Indije, druge najmnogoljudnije zemlje na svetu (preko 1,25 milijardi stanovnika) je sedma najveća mereno nominalnim (kada se ne odbije inflacija) ukupnim domaćim proizvodom (BDP), ali i treća najveća prema paritetu kupovne moći (shodno tržišnim cenama, PPP).

U 2015. je bilateralna trgovina između Indije i Srbije dostigla 145,6 miliona dolara. Izvoz iz te zemlje je vredeo 140 miliona, a uvoz iz Srbije 5,6 miliona. Mada je sadašnji nivo trgovine nizak, postoje velike mogućnosti za njeno povećanje, ocenjuju u ambasadi Indije u Beogradu.

Među robama koje se iz Indije izvoze u Srbiju najzastupljeniji su farmaceutski i hemijski proizvodi, gvožđe i čelik, tekstil i obuća, kafa i susam, te industrijske mašine. Iz Srbije se u Indiju izvoze cigarete, hemijski proizvodi, industrijske mašine, jedinice spoljne memorije i plastika.

Od indijskih investitora u Srbiji se nalazi Embassy Group sa 20 miliona dolara u parku informatičkih tehnologija (IT) u Inđiji, koja planira da Srbija postane IT čvorište u regionu.

Indijski proizvođači poljoprivrednih mašina su prisutni u Srbiji uključujući Mahindra tractors, Sonalika tractors, TAFE tractors i kompaniju Đain koja proizvodi mašine za navodnjavanje.

Lekovi predstavljaju najveći deo bilateralne trgovine između Indije i Srbije. "Indijska ulaganja u farmaceutski sektor u Srbiji su prioritet", kažu u Ambasadi Indije.

Prema ambasadi, indijske kompanije su dale ozbiljne ponude za privatizaciju IMT i Galenike. Navodi se da je Srbija već tražila strateškog partnera iz Indije za HIP Petrohemija iz Pančeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik