Zelena ekonomija - prilika da 300.000 mladih nađe posao

Bez autora
Jun 27 2016

Došlo je vreme da zeleno zapošljavanje postane jedna od centralnih ekonomskih tema u Srbiji. Na taj način bi se smanjio broj nezaposlenih u Srbiji jer bi se jačanjem i razvijanjem zelene ekonomije primera radi mogao naći posao za oko 300.000 mladih do 30 godina starosti koliko ih je trenutno nezaposleno, istakao je Siniša Mitrović, savetnik za domaće i EU propise u oblasti zaštite životne sredine u Privrednoj komori Srbije. On je dodao da pored zapošljavanja nove radne snage primarni značaj zelena ekonomija ima u jačanju energetske efikasnosti, a poznato je da je najjeftinija ona energija koja se štedi. Mitrović je naglasio da će razvoj zelene ekonomije u Srbiji podstaći klimatske promene sa kojima se planeta suočava i izrazio je zadovoljstvo što se mladi sve više interesuju za tu oblast pa je tako analitičar životne sredine na trećem mestu najpoželjnijih zanimanja među srednjoškolcima.

Zelena ekonomija - prilika da 300.000 mladih nađe posaoDošlo je vreme da zeleno zapošljavanje postane jedna od centralnih ekonomskih tema u Srbiji.

Na taj način bi se smanjio broj nezaposlenih u Srbiji jer bi se jačanjem i razvijanjem zelene ekonomije primera radi mogao naći posao za oko 300.000 mladih do 30 godina starosti koliko ih je trenutno nezaposleno - istakao je Siniša Mitrović, savetnik za domaće i EU propise u oblasti zaštite životne sredine u Privrednoj komori Srbije, govoreći na debati "Zelena ekonomija i tržište rada u Srbiji", u organizaciji Međunarodne organizacije rada i Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu.

On je dodao da pored zapošljavanja nove radne snage primarni značaj zelena ekonomija ima u jačanju energetske efikasnosti, a poznato je da je najjeftinija ona energija koja se štedi.

Mitrović je naglasio da će razvoj zelene ekonomije u Srbiji podstaći klimatske promene sa kojima se planeta suočava i izrazio je zadovoljstvo što se mladi sve više interesuju za tu oblast pa je tako analitičar životne sredine na trećem mestu najpoželjnijih zanimanja među srednjoškolcima.

Zlata Zec, izvršna sekretarka UGS Nezavisnost istakla je da uloga sindikata treba da bude jačanje svesti o značaju zelene ekonomije.

- Pogrešno se misli da je to samo sakupljanje sekundarnih sirovina sa otpada, a u suštini reč je o širokom spektru važnih zanimanja koja postoje u toj obalsti. Stoga bi u školi trebalo više pažnje obratiti na edukaciju učenika o značaju zelene ekonomije i održivog razvoja - rekla je Zlata Zec.

Ona je dodala da sindikatima veliki problem predstavlja što radnici koji rade u recikalažnoj industriji uglavnom nisu u radnom odnosu što im onemogućava da se bore za njihova prava.

Dragana Petković Gajić, stručna saradnica u Savezu samostalnih sindikata, naglasila je da su sindikati u inostranstvu porepoznali važnost zelene energije i održivog razvoja.

Prognoze koje su urađene, kako je rekla, pokazuju da na globalnom niovu u okviru delaatnosti zelene ekonomije može biti zaposleno 8,5 miliona radnika, a od toga broja 3,5 miliona u pratećim oblastima, poput IT.

Branislav Božić, urednik dnevnog lista Danas, istakao je da je u zelenu ekonomiju u Srbiji dosad uloženo svega dva miliona evra, što je veoma malo.

- Potrebno je da država mnogo više ulaže u tu oblast, a ne da se oslanja samo na novac koji ulaže EU. Takođe, država bi trebalo da pokrene kampanju koja bi javnosti demonstrirala značaj i konkretne benefite zelene ekonomije i održivog razvoja - zaključio je Božić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik