Bregzit "otkinuo" 2% i Belexu

Bez autora
Jun 27 2016

Prošla trgovačka sedmica donela je jako nizak obim investicione aktivnosti, dok je tržište akcija registrovalo pad od 1,9 odsto zbog velike korekcije u petak. Indeks Belex15 spustio se na 608 poena, a od početka godine registruje minus od 5,6 odsto. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 396,3 miliona dinara što je jedna od slabijih ovogodišnjih nedeljnih realizacija na domaćem tržištu kapitala. Naftna industrija Srbija bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 26,3 miliona dinara, ostvarenom uglavnom na ceni od 630 dinara. NIS-om se od 17. juna trguje bez prava na dividendu koju bi u iznosu od 24,7 dinara trebalo da odobri skupština akcionara 28. juna. Nedeljni maksimum ova akcija je dostigla u četvrtak na nivou od 644 dinara, da bi u petak nakon objave rezultata britanskog referenduma usledila oštra korekcija.

Bregzit "otkinuo" 2% i BelexuProšla trgovačka sedmica donela je jako nizak obim investicione aktivnosti, dok je tržište akcija registrovalo pad od 1,9 odsto zbog velike korekcije u petak.

Indeks Belex15 spustio se na 608 poena, a od početka godine registruje minus od 5,6 odsto. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 396,3 miliona dinara (3,2 miliona evra) što je jedna od slabijih ovogodišnjih nedeljnih realizacija na domaćem tržištu kapitala.

Naftna industrija Srbija (NIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 26,3 miliona dinara, ostvarenom uglavnom na ceni od 630 dinara. NIS-om se od 17. juna trguje bez prava na dividendu koju bi u iznosu od 24,7 dinara trebalo da odobri skupština akcionara 28. juna.

Nedeljni maksimum ova akcija je dostigla u četvrtak na nivou od 644 dinara, da bi u petak nakon objave rezultata britanskog referenduma usledila oštra korekcija. NIS se poslednjeg trgovačkog dana na momente spuštao i do nivoa od 610 dinara, da bi nedelju okončao na koti od 614 dinara.

Građevinar Energoprojekt holding je beležio stabilnu vrednost svih trgovačkih dana od 1.200 dinara uz ostvaren promet od 12,9 miliona dinara. Protekle sedmice održana je i ponovljena redovna skupština akcionara ove kompanije na kojoj je usvojena dividenda od 20 dinara po akciji.

Među prometnijim akcijama bio je i Aerodrom „Nikola Tesla“ koji je oslabio 1,8 odsto na 900 dinara uz promet od 6,5 miliona dinara. Investitori nisu značajnije reagovali na ponovno uspostavljanje linije Beograd-Njujork koja bi na godišnjem nivou najvećoj domaćoj vazdušnoj luci mogla doneti oko 200.000 putnika.

Galenika Fitofarmacija je zabeležila promet od 5,5 miliona dinara uz pad cene od 5,3 odsto na 2.650 dinara. Veliki pad vrednosti ove hartije, koja je i dalje jedan od najvećih dobitnika u tekućoj godini, došao je takođe poslednjeg trgovačkog dana, pre svega pod uticajem globalnih prilika.

Protekle sedmice je objavljeno da bi Evropska unija mogla da zabrani upotrebu glifosata u poljoprivredi, ali još nije poznato koliko bi proterivanje ovog herbicida moglo da utiče na poslovanje Fitofarmacije.

Među prometnijm papirima sa skromnim prometom od 1,3 miliona dinara našlo se i proizvodno montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna koje je registrovalo lagani rast vrednosti od 1,1 odsto na 4.044 dinara.

Ova kompanija je prošle sedmice održala redovnu skupštinu akcionara na kojoj je, među ostalim odlukama, izglasana dividenda od 211,76 dinara po akciji i doneta odluka o sticanju sopstvenih akcija po ceni ne višoj od 6.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik