Rejting Srbije raste

Bez autora
Jun 27 2016

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističe da referendumska odluka građana Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije nije uticala na makroekonomsku stabilost Srbije.Ona je objasnila da finansijska stabilnost proističe iz političke stabilnosti, napominjući da jena dan britanskog referenduma evro porastao samo za 0,1 odsto. To su fluktuacije na koje ćemo se navići, rekla je Tabaković i naglasila da NBS nije reagovala mnogo više nego krajem januara kada smo imali još jači talas izlaza stranih investitora.

Rejting Srbije rasteGuverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ističe da referendumska odluka građana Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EU) nije uticala na makroekonomsku stabilost Srbije.

Ona je, u Dnevniku RTS, objasnila da finansijska stabilnost proističe iz političke stabilnosti, napominjući da jena dan britanskog referenduma evro porastao samo za 0,1 odsto.

To su fluktuacije na koje ćemo se navići, rekla je Tabaković i naglasila da NBS nije "reagovala mnogo više nego krajem januara kada smo imali još jači talas izlaza stranih investitora".

"Britanija ima premijera u ostavci, jedna od najrazvijenijih privreda sveta zatvorila je vrata Evropi. Cene njihovih akcija su u drastičnom padu, nesigurnost je opšta, otkazuju se narudžbe, a ako imate političku stabilnost, imaćete i finansijsku", objašnjava Tabaković.

Ona je istakla da rejting Srbije raste i da svi koji pišu izveštaje o tome konstatuju makroekonomsku stabilnost.

Ukazuje da su sve nasleđene neravnoteže, koje su postojale pre četiri godine kada je došla na čelo NBS, uravnotežene smanjivanjem deficita tekućeg računa, platnog bilansa, dovođenjem inflacije na stabilne i niske nivoe.

"Reagovali smo na deviznom tržištu vrlo oprezno i štedljivo. Zahvajujući tome, danas imamo 7,6 milijardi deviznih rezervi, u čemu više od 18 tona zlata čija cena raste", precizirala je Tabaković.

Govoreći o problemu zaduženosti u francima, ona je ocenila da je iščekivanje da će doći do drugačijeg rešenja od onoga što su ponudile NBS i Vlada, gde se svaki kredit mora posebno razmatrati, dovelo do toga da građani dođu u još nezavidniju sutuaciju.

"Imamo oko 22.000 kredita u francima, a blizu 4.000 građana zaduženo je sa po dva kredita u švajcarskim francima. U grupi od oko 16.000 građana nisu svi 'socijalni slučajevi'", zbog čega za svakoga postoji drugačije rešenje", napominje Tabaković. Kaže da je jedino izvesno da će NBS uvek reagovati tako da građanima isporuči rezultat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik