Kome idu "Frikom" i "Dijamant"?

Bez autora
Jun 27 2016

Koncern "Agrokor" hrvatskog biznismena Ivice Todorića u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu akcija, koja bi trebalo da se desi na Londonskoj berzi. Hrvatski biznismen prodaje deo "carstva", a nas posebno zanima ko će preuzeti "Frikom" i "Dijamant", koji posluju u okviru te kompanije. Plan je da to bude na leto 2017. godine, a navodno, Todorić razmišlja da manjinski udeo proda samo jednom investitoru. Još nije odlučeno hoće li na IPO ići ceo koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora. U oba slučaja, Todorić bi se odrekao 49 odsto akcija.

Kome idu "Frikom" i "Dijamant"?Koncern "Agrokor" hrvatskog biznismena Ivice Todorića u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu akcija (IPO), koja bi trebalo da se desi na Londonskoj berzi. Hrvatski biznismen prodaje deo "carstva", a nas posebno zanima ko će preuzeti "Frikom" i "Dijamant", koji posluju u okviru te kompanije.

Plan je da to bude na leto 2017. godine, a navodno, Todorić razmišlja da manjinski udeo proda samo jednom investitoru. Još nije odlučeno hoće li na IPO ići ceo koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora. U oba slučaja, Todorić bi se odrekao 49 odsto akcija.

Prehrambeni deo "Agrokora" čine kompanije "Agrolaguna", "Dijamant", "Frikom", "Jamnica", "Ledo", "Mladina", "PIK Vrbovec", "PIK Vinkovci", "Sarajevo Kiseljak", "Solana Pag", "Vupik" i "Zvijezda".

Analitičari u regionu navode da su za njih zainteresovani ulagači iz SAD, Srednjeg i Dalekog istoka, a posebno iz Kine. Prodaja akcija celog "Agrokora" manje je verovatna, jer još uvek nije završena konsolidacija trgovinskog sektora, odnosno "Merkatora" i "Konzuma".

Podsetimo, o IPO-u "Agrokora" priča se poslednjih pet godine otkako je Ivica Todorić bio u intenzivnim pokušajima da preuzme "Merkator". To mu je napokon uspelo u junu 2014, a preuzimanje je bilo teško više od pola milijarde evra.

Pritom se koncern zadužio putem tzv. obveznica PIK na račun kojih je založeno više od 90 posto vlasništva "Agrokora". Te obveznice dospevaju 2018. godine.

Nepoznati su uslovi pod kojima su izdate, kao i investitori koji su ih kupili, a samo se zna da je aranžer izdanja Dojče banka. Ali, jasno je da Ivica Todorić mora što pre da odradi javnu ponudu akcija, kako bi bio spreman da vraća taj vrlo rizičan dug.

Tržišni lideri

"Frikom" je tržišni lider u proizvodnji sladoleda i distribuciji smrznute hrane - povrća i voća, testa, gotovih jela, mesnih proizvoda, ribe. "Dijamant" je najveći proizvođač jestivih ulja i proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji. Uz to, proizvodi i sirovine za druge industrije, pre svega, konditorsku industriju i pekarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik