Radnici u EU četiri puta produktivniji od zaposlenih u BiH

Bez autora
Jun 28 2016

Rast produktivnosti rada osnovni je preduvijet za dugoročan i stabilan ekonomski razvoj zemlje. Mjerenje efikasnosti proizvodnje jedan je od ključnih upravljačkih prioriteta. Bh. ekonomija ima problem niske produktivnosti, usprkos trendu blagog rasta posljednjih pet godina. U 2011. godini, produktivnost mjerena odnosom BDP-a i broja zaposlenih iznosila je 37.792 KM po zaposlenom, a u 2015. godini 39.586 KM. To znači da se u pet godina proizvedena vrijednost po zaposlenom uvećala tek za 1.794 KM. Usporedbe radi, produktivnost u BiH je na 31 posto od prosjeka Europske unije.

Radnici u EU četiri puta produktivniji od zaposlenih u BiHRast produktivnosti rada osnovni je preduvijet za dugoročan i stabilan ekonomski razvoj zemlje. Mjerenje efikasnosti proizvodnje jedan je od ključnih upravljačkih prioriteta.

Bh. ekonomija ima problem niske produktivnosti, usprkos trendu blagog rasta posljednjih pet godina, piše Faktor.

U 2011. godini, produktivnost mjerena odnosom BDP-a i broja zaposlenih iznosila je 37.792 KM po zaposlenom, a u 2015. godini 39.586 KM. To znači da se u pet godina proizvedena vrijednost po zaposlenom uvećala tek za 1.794 KM. Usporedbe radi, produktivnost u BiH je na 31 posto od prosjeka Europske unije.

Detaljnija analiza produktivnosti po sektorima pokazuje da prerađivačka industrija u FBiH ima četiri do pet puta nižu produktivnost rada u odnosu na prosjek EU-a. To znači da prosječan radnik u prerađivačkoj industriji u EU za jedan dan proizvede više nego radnik u FBiH za četiri dana. Stručnjaci smatraju da je potrebno ulagati u znanje i vještine, a da su presudni faktori zalaganje na poslu, te disciplina kako bi se podigla razina produktivnosti.

Profesorica na Odsjeku za mikroekonomiju Ekonomskog fakulteta Sarajevskog sveučilišta Danijela Martinović izjavila je za Faktor da su izostala ulaganja u najnovije tehnologije.

– Problem sa produktivnosti i efektivnosti naših radnika vezan je za neadekvatne tehnologije, zastarjelu opremu i zastario način rada. Treba razmišljati o novim tehnologijama, novim i efikasnijim organizacijama rada. Naše tvrtke imaju nizak stupanj inovativnosti i ne prihvaćaju nove metodologije i načine rada – pojasnila je Martinović.

Ona kaže da je drugi aspekt problema niska motiviranost domaćih radnika. Navodi da se radnici trebaju motivirati na razne načine, te im je potrebno osigurati uvjete da se osjećaju ugodno na radnom mjestu.

Dodaje i to da su takve pojave ipak rijetke u prerađivačkoj industriji u kojoj su radnici slabo plaćeni jer se većinom radi o nisko akumulativnim granama ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik