Dužnicima ipak nisu blokirani računi!

Bez autora
Jun 28 2016

Porezna uprava Federacije BiH zaprijetila je poreznim obveznicima koji su u vlasništvu organa Federacije BiH da će im blokirati račune ako ne plate dugove. To se trebalo desiti 20. aprila, ali nije - Vlada je reagovala i ostavljena su dva mjeseca da se pronađe rješenje. Porezna uprava FBiH je, ipak, odlučila da naplati 1,1 milijardu maraka duga. U ponedjeljak je, kako je saopćeno, počelo izdavanje rješenja o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu. Kako postupci prisilne naplate ne bi doveli do prekida poslovanja ovih obveznika i ugrožavanja općeg javnog interesa, poreznim obveznicima se neće u potpunosti blokirati raspolaganje sredstvima na računu, već će im se osim plaćanja javnih prihoda dozvoliti da plaćaju i izdatke koji su neophodni za njihov rad.

Dužnicima ipak nisu blokirani računi!Porezna uprava Federacije BiH zaprijetila je poreznim obveznicima koji su u vlasništvu organa Federacije BiH da će im blokirati račune ako ne plate dugove. To se trebalo desiti 20. aprila, ali nije - Vlada je reagovala i ostavljena su dva mjeseca da se pronađe rješenje.

Porezna uprava FBiH je, ipak, odlučila da naplati 1,1 milijardu maraka duga. U ponedjeljak je, kako je saopćeno, počelo izdavanje rješenja o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu.

Odobrenje

- Kako postupci prisilne naplate ne bi doveli do prekida poslovanja ovih obveznika i ugrožavanja općeg javnog interesa, poreznim obveznicima se neće u potpunosti blokirati raspolaganje sredstvima na računu, već će im se osim plaćanja javnih prihoda dozvoliti da plaćaju i izdatke koji su neophodni za njihov rad (npr. energija, gorivo, lijekovi i sl.), kazali su iz Porezne uprave.

Poreznim obveznicima se neće dozvoliti plaćanja na ime: nabavki stalnih i obrtnih sredstava koja nisu u direktnoj vezi sa njihovim poslovanjem, avansa, isplate plaća bez istovremene uplate doprinosa, oročavanje sredstava, izdvajanje sredstava u akreditive, kupovina dionica, udjela i drugih finansijskih sredstava, isplate dobiti, sponzorstva, reklama, reprezentacije... O tome koji će se izdaci odobriti za plaćanje na zahtjev poreznog obveznika u svakom konkretnom slučaju odlučivat će Porezna uprava.

Dužnici

Podsjetimo, većina ovih dugova odnosi se na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Među dužnicima su dječiji vrtići, bolnice, veterinarske stanice, općinski načelnici i općinska vijeća, te komunalna preduzeća.

Najveći dužnici su Željeznice FBiH sa 194 miliona KM i sarajevski Gras 113 miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik