Manje donacija, više privatnih ulaganja

Bez autora
Jun 28 2016

Evropska unija menja model investiranja i u narednom periodu biće manje ulaganja kroz bespovratna sredstva, a više preko banaka i drugih finansijskih posrednika, zbog čega je neophodno efikasnije upravljanje javnim investicijama i čvršća saradnja sa privatnim sektorom.Evropske integracije Zapadnog Balkana ključni su faktor ekonomskog oporavka regiona, koji, prema najvažnijim indikatorima ekonomskog razvoja i izveštaju Svetske banke, napreduje, rekao je Zdravko Ilić, direktor Predstavništva PKS u Briselu obraćajući se učesnicima debate u Evropskom parlamentu.

Manje donacija, više privatnih ulaganjaEvropska unija menja model investiranja i u narednom periodu biće manje ulaganja kroz bespovratna sredstva, a više preko banaka i drugih finansijskih posrednika, zbog čega je neophodno efikasnije upravljanje javnim investicijama i čvršća saradnja sa privatnim sektorom, ukazano je u debati u Evropskom parlamentu (EP) u kojoj je učestvovao i predstavnik PKS.

Evropske integracije Zapadnog Balkana ključni su faktor ekonomskog oporavka regiona, koji, prema  najvažnijim indikatorima ekonomskog razvoja i izveštaju Svetske banke, napreduje, rekao je Zdravko Ilić, direktor Predstavništva PKS u Briselu obraćajući se učesnicima debate u Evropskom parlamentu.

Predstavljajući poslovni ambijent regiona, Zdravko Ilić je naglasio da su vlade država regiona uspele da  stave pod kontrolu javne finansije i unaprede poslovni ambijent. Proces evropskih integracija jeste kičma ekonomske i političke stabilnosti i prosperiteta regiona i ne sme se usporavati ili prekidati.

Poslanica EP Eva Paunova istakla je da Evropska unija ima značajne investicije u Istočnoj Evropi, ali da se model investiranja menja i da se u sledećem budžetskom periodu može očekivati više finansijskih aranžmana preko banaka i drugih finansijskih posrednika, nego direktno kroz bespovratna sredstva, što je do sada bio dominantan model.

Promena modela investiranja obavezuje države da ojačaju upravljanje javnim investicijama i unaprede saradnju sa privatnim sektorom.

Mihael Veber, generalni direktor Kapš Bugarska, predstavio je iskustvo poslovanja u Bugarskoj i drugim zemljama istočne Evrope. Posebno je naglasio da zemlje moraju da unaprede svoje mehanizme za javno-privatno partnerstvo jer tu leži ogroman potencijal, posebno za unapređenje infrastrukture.

U debati je ukazano na prednosti ulaganja u regionu, posebno zbog povoljnog poreskog režima, visoko-kvalifikovane radne snage, kao i pristupa tržištima kao što su Rusija, Turska i Bliski istok. 

Posebna pažnja posvećena je javno-privatnim partnerstvima, kao potencijalu koji nijedna zemlja u regionu nije uspela da iskoristi do kraja, uprkos velikim potrebama za ulaganjem, posebno u transportnu i energetsku infrastrukturu.

Debatu “Investicije u Istočnoj Evropi – rizici i mogućnosti”, koja je okupila predstavnike MSP sektora, poslovnih asocijacija, eksperte i članove Evropskog parlamenta, organizovala je Evropa malih i srednjih preduzeća, organizacija Evropske narodne partije, u saradnji sa poslanicom EP Evom Paunovom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik