Brodosplit dobio arbitražu, očekuje ukidanje privremene mjere

Bez autora
Jun 29 2016

Brodosplit je u srijedu izvijestio da je dobio arbitražni spor protiv ruske kompanije Premier Cruises pred Udrugom pomorskih arbitara u Londonu, zbog neplaćanja ugovornih obveza za novogradnju-riječni kruzer, te očekuje ukidanje privremene mjere zabrane raspolaganja svojim poslovnim računima. Arbitražni proces završen je u svibnju, nakon čega smo jučer dobili rješenje arbitražnog suda kojim se potvrđuje ispravnost odluke Uprave Brodosplita o raskidu ugovora o gradnji po svim traženim točkama, a zbog nepoštivanja ugovornih obveza ruskog brodovlasnika. Istim rješenjem određuje se ugovornom kupcu broda plaćanje zaostalih rata Brodosplitu s kamatama, kao i naknada troškova procesa, kaže se u Brodosplitovu priopćenju.

Brodosplit dobio arbitražu, očekuje ukidanje privremene mjereBrodosplit je u srijedu izvijestio da je dobio arbitražni spor protiv ruske kompanije Premier Cruises pred Udrugom pomorskih arbitara u Londonu, zbog neplaćanja ugovornih obveza za novogradnju-riječni kruzer, te očekuje ukidanje privremene mjere zabrane raspolaganja svojim poslovnim računima.

"Arbitražni proces završen je u svibnju, nakon čega smo jučer dobili rješenje arbitražnog suda kojim se potvrđuje ispravnost odluke Uprave Brodosplita o raskidu ugovora o gradnji po svim traženim točkama, a zbog nepoštivanja ugovornih obveza ruskog brodovlasnika. Istim rješenjem određuje se ugovornom kupcu broda plaćanje zaostalih rata Brodosplitu s kamatama, kao i naknada troškova procesa", kaže se u Brodosplitovu priopćenju.

Dodaje se da će se odlukom arbitražnog suda iz Londona posljedično ukinuti i privremena mjera zabrane raspolaganja sredstvima s poslovnih računa Brodosplita.

Predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo za Hinu je ranije objasnio da je privremena mjera uvedena na zahtjev kupca novogradnje iz Rusije koji za vrijeme gradnje nije do kraja ispunio svoje obveze zbog čega je Brodosplit bio prisiljen raskinuti ugovor.

Kupac je navodno upao u probleme, zbog čega je htio odustati od preuzimanja broda. Dao je avans od pet milijuna kuna, a preostalih 15 milijuna kuna financirao je Brodosplit.

Riječni kruzer je trenutačno u vlasništvu Brodosplit-Plovidbe i njegova gradnja se nastavlja, ali uz izmijenjen projekt tj. prilagodbu u uzobalni putnički kruzer i mogućnost plovidbe morem. Brod je prvobitno bio namijenjen prijevozu putnika ruskim rijekama Volga i Don.

"Cijeli projekt prenamjene nije nimalo jednostavan, ali ovaj brod je simbol novog škvera, prvi koji je ugovoren otkad je počelo restrukturiranje", navodi se u priopćenju.

Riječ je o plovilu duljine 105 i širine 16 metara koji će na četiri palube, u 82 luksuzno opremljene kabine moći primiti 160 putnika, o kojima će se brinuti 69 članova posade smještenih u 39 kabina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik