U Minsku predstavljeni najveći investicioni projekti i potencijali Beograda

Bez autora
Jun 29 2016

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i gradski urbanista Milutin Folić danas su na Belorusko-srpskom biznis forumu u Minsku predstavili potencijale Beograda, kao i velike gradske razvojne projekte i „Beograd na vodi”. Milosavljević je rekao da je cilj ove prezentacije bio da dobri bilateralni odnosi između dve države rezultiraju i mnogo boljom ekonomskom saradnjom. Zbog toga je Grad Beograd predstavio svoje ključne investicione projekte, portfolio od preko 60 projekata ukupne vrednosti od preko deset milijardi evra. Prezentaciju smo strukturirali tako da prikažemo tri ključne komponente na osnovu kojih možemo privući investitore, to jest tri grupe projekata.

U Minsku predstavljeni najveći investicioni projekti i potencijali BeogradaPomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i gradski urbanista Milutin Folić danas su na Belorusko-srpskom biznis forumu u Minsku predstavili potencijale Beograda, kao i velike gradske razvojne projekte i „Beograd na vodi”.

Milosavljević je rekao da je cilj ove prezentacije bio da dobri bilateralni odnosi između dve države rezultiraju i mnogo boljom ekonomskom saradnjom.

– Zbog toga je Grad Beograd predstavio svoje ključne investicione projekte, portfolio od preko 60 projekata ukupne vrednosti od preko deset milijardi evra. Prezentaciju smo strukturirali tako da  prikažemo tri ključne komponente na osnovu kojih možemo privući investitore, to jest tri grupe projekata. To su veliki infrastrukturni projekti, zatim grinfild investicije i projekti iz oblasti nekretnina. Poseban akcenat je stavljen na projekte iz energetike, saobraćajne, komunalne i putne instraukture, te na slobodnu zonu i pet industrijskih zona u Beogradu. Najveću pažnju izazvao je, ipak, „Beograd na vodi”, ali i drugi projekti interesantni sa aspekta stanogradnje i poslovnog i komercijalnog prostora – objasnio je Milosavljević.

On je naveo i da je veliku pažnju privukao projekat „Hipodrom” i mogućnost nadovezivanja sportsko-komercijalnih sadržaja.

– Obostran zaključak je da ukupnu poslovnu saradnju treba unaprediti i turističkom, te smo se potrudili i da Beograd predstavimo sa te strane. Cilj je bio da kroz „Dane Beograda u Minsku” žitelji beloruske prestonice osete duh glavnog grada Srbije – istakao je Milosavljević.

Folić je rekao da je poseta Minsku značajna jer je taj grad jedan od svetlih primera očuvanja arhitekture i reda, čemu i Beograd teži.

– Ovde su sve zelene površine uređene, a fasade sređene, rekonstruisane i dobro osvetljene. Oni imaju razvijen biciklističi saobraćaj i posvećuju pažnju gradskim površinama, što i mi činimo. Dnas smo predstavili velike gradske razvojne projekte sa posebnim akcentom na četiri projekta koji će Beograd konačno spustiti na reke. To su „Beograd na vodi”, koji se uveliko razvija i gde je završena promenada od 1.000 metara, a prikazali smo i razvoj Bloka 18, koji sledi i za koji je završen arhitektonsko- urbanistički konkurs, zatim razvoj Ade Huje, prostora na borčanskoj strani Mosta Mihajlo Pupin i prostora na Makiškom polju. To su delovi grada koji su bili ili industrijske zone ili zone u kojima je bila zabranjena gradnja iz nekih razloga. Mi želimo da se Beograd razvija planski sa puno javnih površina, sa jasnim urabnističkim pravilima i parametrima. Na taj način grad se spušta na reke i građani će umesto industrijskih zona, pruga, kontejnera dobiti Beograd na rekama – istakao je Folić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik