160 miliona dinara podrške srpskoj privredi

Bez autora
Jun 29 2016

Kao podršku srpskoj privredi u uvođenju standarda da bi ona bila konkuretnija na evropskom tržištu, država je za ovu godinu izdvojila oko 160 miliona dinara.Kroz brojne programe, ministarstvo privrede pomaže preduzetnicima da uvedu svetske standarde kako bi njihovi proizvodi i usluge bili što kvalitetniji. Sve je počelo pre 20 godina sa malim timom ljudi, a danas kompanija Enel PS broji više od 100 zaposlenih. Proizvodnjom data centara, oni danas postavljaju temelje uspešnog poslovanja.

160 miliona dinara podrške srpskoj privrediKao podršku srpskoj privredi u uvođenju standarda da bi ona bila konkuretnija na evropskom tržištu, država je za ovu godinu izdvojila oko 160 miliona dinara. Kroz brojne programe, ministarstvo privrede pomaže preduzetnicima da uvedu svetske standarde kako bi njihovi proizvodi i usluge bili što kvalitetniji.

Sve je počelo pre 20 godina sa malim timom ljudi, a danas kompanija Enel PS broji više od 100 zaposlenih. Proizvodnjom data centara, oni danas postavljaju temelje uspešnog poslovanja. S obzirom da se radi o veoma naprednoj tehnologiji, bili su im potrebni i visoki tehnički standardi.

"Kompanija Enel PS, kao društveno odgovorna kompanija, izuzetnu pažnju poklanja upravo zaštiti životnih resursa i energetskoj efikasnosti koju primenjujemo u našem konkretnom radu. Data centri i server sale emituju izuzetno veliku toplinu tokom svog rada i ukoliko ne primenjujete tehničke standarde da bi se ta emisija toplotne energije smanjila i prilagodila, vi zaista onda ne radite u skladu, ne samo sa tehničkim, već i sa ostalim standardima koje mi primenjujemo u svom poslovanju”, kaže Snežana Bošković, direktorka marketinga kompanije Enel.

Ministarstvo privrede kroz brojne programe pomoći pruža podršku preduzećima, kako bi se uveli neophodni standardi za dobro poslovanje, dok finansijska pomoć stiže od Razvojne agencije Srbije. A zbog čega je uvođenje standarda značajno?

“On obezbeđuje smanjenje troškova, povećava produktivnost vašeg preduzeća i uređuje vaš sistem poslovanja. Sve ovo zajedno obezbeđuje da vaša firma bude konkurentna na domaćem, ali naročito na stranom tržištu, jer je u pitanju primena dokumenata međunarodnih koji su priznati”, kaže Jovan Petrović, pomoćnik ministra za infrastrukturu kvaliteta

“Istakla bih dva programa koja su aktuelna. Program podrške daljem razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Kroz ovaj program preduzeća mogu da unaprede svoje poslovanje tako što mogu da uvedu međunarodne standarde, sertifikate i oznake...”, kaže Maja Pejčić, Direktorka sektora za upravljanje projektima.

Drugi program podrške odnosi se na preduzeća koja izvoze svoje proizvode u druge zemlje. Bespovratna pomoć namenjena je za razvoj novih proizvoda, unapređenje postojećih, za testiranje novih ili dizajn.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik