Uskoro mini obilaznica koja će rasteretiti promet

Bez autora
Jun 30 2016

Nakon gotovo dvogodišnje stanke, radovi na izgradnji mini obilaznice u Kiseljaku, koja počinje na izlazu iz središta Kiseljaka prema Busovači, a završava na regionalnoj prometnici prema Visokom, također na izlazu iz Kiseljaka, ponovno su počeli ovih dana. Na spomenuto razdoblje uspjeli su ih zaustaviti vlasnici parcela koji su se cijelo vrijeme sudskim sporovima pokušavali izboriti za što bolju cijenu, a “na ruku” im je išla i žalba Živka Budimira, bivšeg predsjednika Federacije BiH, Ustavnom sudu na Zakon o izvlaštenju. Dok su vlasnici odbijali sve ponude, a bilo je slučajeva u kojima je jedna parcela imala i po 13 vlasnika, općinske vlasti Kiseljaka bile su nemoćne.

Uskoro mini obilaznica koja će rasteretiti prometNakon gotovo dvogodišnje stanke, radovi na izgradnji mini obilaznice u Kiseljaku, koja počinje na izlazu iz središta Kiseljaka prema Busovači, a završava na regionalnoj prometnici prema Visokom, također na izlazu iz Kiseljaka, ponovno su počeli ovih dana.

Na spomenuto razdoblje uspjeli su ih zaustaviti vlasnici parcela koji su se cijelo vrijeme sudskim sporovima pokušavali izboriti za što bolju cijenu, a “na ruku” im je išla i žalba Živka Budimira, bivšeg predsjednika Federacije BiH, Ustavnom sudu na Zakon o izvlaštenju.

Dok su vlasnici odbijali sve ponude, a bilo je slučajeva u kojima je jedna parcela imala i po 13 vlasnika, općinske vlasti Kiseljaka bile su nemoćne. Dvogodišnju je agoniju nedavno svojom odlukom prekinula Vlada FBiH.

S obzirom na to da je gradnja mini obilaznice u Kiseljaku od općeg interesa te da je predviđena prostorno- planskom dokumentacijom, Općini Kiseljak spomenutom odlukom dopušten je nastavak radova koji više ne ovise o završetku sudskih sporova koje su pokrenuli vlasnici zemljišta.

Ukratko, Kiseljačani više nisu taoci nekolicine vlasnika zemljišta ni njihove borbe za što bolju cijenu zemljišta. U kojoj mjeri trpe, najbolje govore statistički podaci o broju vozila koja godišnje prođu središtem Kiseljaka, a riječ je o šest milijuna automobila.

Posebna opasnost za pješake su teretni automobili koji svakodnevno ulaze u tvrtke “Sarajevski kiseljak” i izlaze iz nje, a jedina mogućnost uključenja u promet im je izlazak na vrlo prometnu dionicu u neposrednoj blizini Srednje škole.

Završetkom projekta ova tvrtka dobiva izravan izlaz na mini obilaznicu, a Kiseljak barem dijelom rasterećen promet i manje gužvi koje su u Kiseljaku svakodnevne. Završetak mini obilaznice planiran je za 15-ak dana. Ostalo je, naime, asfaltirati još 150 metara dugu dionicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik