Organska soja izvozna šansa

Bez autora
Jun 30 2016

Srbija je jedan od lidera u proizvodnji soje. Kvalitetna tehnologija, vrsni proizvođači, odlične sorte, idealni uslovi i tradicija duga preko 40 godina, samo su neke od stvari koje nas razlikuju od drugih. Organskih proizvođača te uljarice nema mnogo iako tržište raste. Savremena i moderna proizvodnja je moguća kod nas samo da se još i proizvođači odvaže. Imamo sve uslove da proizvodimo dobru soju i to radimo, a sada je došlo vreme da se pređe na viši stepen, ne samo da se proizvodi genetski nemodifikovana, već i organska soja jer je tržište tu, čak vrlo blizu. Prvi kupci su u Austriji, poručeno je na danu polja organske soje u Čurugu.

Organska soja izvozna šansaSrbija je jedan od lidera u proizvodnji soje. Kvalitetna tehnologija, vrsni proizvođači, odlične sorte, idealni uslovi i tradicija duga preko 40 godina, samo su neke od stvari koje nas razlikuju od drugih.

Organskih proizvođača te uljarice nema mnogo iako tržište raste. Savremena i moderna proizvodnja je moguća kod nas samo da se još i proizvođači odvaže.

Imamo sve uslove da proizvodimo dobru soju i to radimo, a sada je došlo vreme da se pređe na viši stepen, ne samo da se proizvodi genetski nemodifikovana, već i organska soja jer je tržište tu, čak vrlo blizu. Prvi kupci su u Austriji, poručeno je na danu polja organske soje u Čurugu.

"Možda ovim putem i da apelujemo na naše proizvođače koji su sjajni, ali se još nisu odvažili, neka se uključe u organsku proizvodnju jer je tržište tu i tehnologija je tu", kaže Marija Kalentić, iz "Dunav soje".

"Sve što je organskog porekla ima potencijal i interesovanje je sve veće. To je ono što nas raduje i zdušno smo uz proizvodnju organske hrane i soje pre svega", ističe Jovan Popović, Upravnik organske farme.

Nema velike razlike u prinosima između organski i konvencionano gajene soje, ali u slučaju organske mora se uložiti više ručnog rada. Takvi proizvodi najtraženiji su u Zapadnoj Evropi.

Organska proizvodnja na evropskom tržištu beleži rast, najviše se traže organsko mleko i meso zbog čega vlada potražnja za organskim proteinima za stočnu hranu, a idealna hranijva nalaze se baš u soji.

"U našoj kompaniji celokupna proizvodnja je za potrebu mlečnog govedarstva, ako se pojave viškovi nešto će se izvesti", veli Darko Marić, direktor biljne proizvodnje kompanije "Global seed".

U čuruškom ataru organska soja je u dobrom stanju, iako je pre ovih dana palo čak 60 litara kiše, ali srećom nije bilo posledica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik