Preko potrebni IT stručnjaci

Bez autora
Jun 30 2016

Procena je da Srbiji u ovom momentu nedostaje od 10.000 do 15.000 stručnjaka u IT sektoru kako bi se zadovoljile potrebe stranih kompanija koje dolaze, međutim to nije bio dovoljan razlog da informatika postane obavezan predmet u osnovnoj školi, već će i ove školske godine biti izborni. Predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezni predmet u osnovne škole, Nacionalni prosvetni savet je na poslednjoj sednici odbio sa obrazloženjem da je ideja dobra, ali da bi u realizaciji mogli da nastanu problemi, da škole nemaju neophodnu opremu i internet.

Preko potrebni IT stručnjaciProcena je da Srbiji u ovom momentu nedostaje od 10.000 do 15.000 stručnjaka u IT sektoru kako bi se zadovoljile potrebe stranih kompanija koje dolaze, međutim to nije bio dovoljan razlog da informatika postane obavezan predmet u osnovnoj školi, već će i ove školske godine biti izborni.

Predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezni predmet u osnovne škole, Nacionalni prosvetni savet je na poslednjoj sednici odbio sa obrazloženjem da je ideja dobra, ali da bi u realizaciji mogli da nastanu problemi, da škole nemaju neophodnu opremu i internet.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski pojašnjava da postoje problemi u školama, da informatički kabineti nisu opremljeni i da nema interneta u svim školama.

"Zaključak na sednici NPS je bio da obezbedimo većinu tih uslova, pa tek onda da krenemo sa promenama. Ovako bi bilo da usvajamo nešto što u većini škola ne bi funkcionisalo", rekao je Lipkovski Tanjugu.

On kaže da ne bi bilo korektno da se od roditelja traži da kupuju tablete ili mobilne telefone deci kako bi mogli da pohađaju obavezan predmet.

"Niko nije protiv informatike, svi znamo da je informatičko obrazovanje važna komponenta...Ideja je dobra i dobro isplanirana, ali bojimo se da će u realizaciji da nastanu problemi", naglasio je predsednik NPS.

Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković kaže da je neopravdan strah NPS i da ta njihova odluka znači da će još jedna generacija ostati uskraćena za razvoj digitalnih kompentencija.

Ona je pojasnila da je informatika sada izborni predmet u školama i da je pohađa oko 77 odsto učenika, tako da se desi da neki učenici završe osnovnu školu a da se sa nekim informatičkim temama nikada ne sretnu.

U okviru predmeta tehnički i informatika, kako kaže, zastupljena je malim brojem časova što je nedovoljno za sve što je potrebno današnjem učeniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik