Šteta od bolesti "kvrgave kože" premašili 100.000 evra

Bez autora
Jun 30 2016

Od petka do nedelje na području Bujanovca ukupno je vakcinisano više od 3.000 goveda u 862 domaćinstva u bujanovačkoj, kao i 858 životinja u 286 domaćinstava u preševskoj opštini. To je više 70 odsto od ukupnog broja stočnog fonda u ovoj opštini, odakle je vakcinaciju stoke sprovodilo 28 veterinara u 14 mobilnih timova iz Veterinarske stanice u Bujanovcu, koja je, kao najugroženije područje u ovom delu Srbije, dobilo 7.000 doza vakcina.

Šteta od bolesti "kvrgave kože" premašili 100.000 evraOd petka do nedelje na području Bujanovca ukupno je vakcinisano više od 3.000 goveda u 862 domaćinstva u bujanovačkoj, kao i 858 životinja u 286 domaćinstava u preševskoj opštini.

To je više 70 odsto od ukupnog broja stočnog fonda u ovoj opštini, odakle je vakcinaciju stoke sprovodilo 28 veterinara u 14 mobilnih timova iz Veterinarske stanice u Bujanovcu, koja je, kao najugroženije područje u ovom delu Srbije, dobilo 7.000 doza vakcina.

- Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da ni kod jedne vakcinisane životinje nije primećen simptom bolesti koja je i prvi put potvrđena na području bujanovačke opštine, početkom juna, zbog čega je i proglašena epidemija i zabranjena trgovina na stočnim pijacama u Bujanovcu, Preševu, Ristovcu i Poljanici, kao i na području opštine Bosilegrad. Do sada je eutanazijom uklonjeno 39 zaraženih grla - precizira Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, navodeći da se imunitet kod vakcinisanih goveda stvara posle dve do četiri nedelje od vakcinisanja.

On navodi da će procene o šteti koju su pretrpeli stočari moći da se utvrdi tek kada se otklone svi rizici od ponovnog širenja virusa.

Epidemija jenjava i u opštini Bosilegrad, gde je takođe u toku vakcinacija preostalog stočnog fonda, jer ovde je zbog zaraženosti virusom "kvrgave kože" eutanazija izvršena na više od 300 grla.

- Vakcinacija je spasila potpuno uništenje stočnog fonda od preko 2.000 grla, ali je šteta za domaćinstva, naročito u brdsko planinskim selima na području Bosilegrada, premašila 100.000 evra. Mi očekujemo da nakon što se otklone i najmanji rizici postojanja bolesti, konkretno sumiramo štetu i zatražimo pomoć Ministarstva poljoprivrede i obnovi stočnog fonda - kaže za Danas Vladimir Zaharijev, čelnik bosilegradske opštine.

Virus "kvrgave kože" pojavio se početkom juna na širem području juga Srbije, a najveće žarište bilo je u opštini Bujanovac, potom u Bosilegradu, Preševu, Trgovištu, Surdulici i Vranju, zbog čega je usledilo i avio prskanje protiv komaraca koji su preneli ovaj virus iz susednih zemalja, Makedonije i Bugarske.

U Kragujevcu formiran krizni štab

Gradsko veće u Kragujevcu donelo je juče rešenje o obrazovanju Kriznog centra za praćenje sprovođenja mera zaštite stočnog fonda od zarazne bolesti nodularni dermatitis, koji će, u saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i drugim nadležnim institucijama, da prati sprovođenje mera zaštite stočnog fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik