Mleko i dalje pod zaštitom

Bez autora
Jun 30 2016

Do Vlade Srbije nije stigao nijedan predlog Ministarstva poljoprivrede oko prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz Evrope. Vlada će najverovatnije mere zaštite domaće proizvodnje mleka produžiti i nakon 30. juna, do kada one važe.Država je uvela prelevmane kako bi zaštitila domaće proizvođače od navale evropskog mleka i mlečnih proizvoda. Stručnjaci, međutim, govore da je uvoz mleka iz EU povećan, pa da je to dovoljan razlog da se prelevmani produže. S druge strane, zvanični Brisel pritiska srpske vlasti da ukinu ove zabrane, kako ne bi morali da "udare" kontrameru.

Mleko i dalje pod zaštitomDo Vlade Srbije nije stigao nijedan predlog Ministarstva poljoprivrede oko prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz Evrope.

Kako "Novosti" saznaju, Vlada će najverovatnije mere zaštite domaće proizvodnje mleka produžiti i nakon 30. juna, do kada one važe.

Država je uvela prelevmane kako bi zaštitila domaće proizvođače od navale evropskog mleka i mlečnih proizvoda. Stručnjaci, međutim, govore da je uvoz mleka iz EU povećan, pa da je to dovoljan razlog da se prelevmani produže. S druge strane, zvanični Brisel pritiska srpske vlasti da ukinu ove zabrane, kako ne bi morali da "udare" kontrameru.

- Ni ne razmišljamo o njihovom ukidanju, jer ako se to dogodi, biće kraj ove grane poljoprivrede - priča Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

- Mleko se sve više uvozi iz EU, tako da se njima isplati da "guraju" i pored svih dodatnih taksa. To samo znači da su proizvođači mleka u EU dovoljno subvencionisani od strane njihovih država da im se sve isplati. Veliki problem ćemo imati i sa domaćim prerađivačima, jer je u EU izuzetno niska cena mleka. Pokušaćemo da zakažemo i sastanak u Vladi Srbije da ponovimo ljudima šta se dešava i šta sve može da se dogodi.

Kako ističe Bugarski, država mora domaćim proizvođačima da olakša proizvodnju, bilo kroz direktna davanja ili da smanji poreze. Uz to, u Asocijaciji se nadaju i da će do kraja godine Rusija da reši odnose sa EU, kako bi promet normalno krenuo i višak se rasporedio.

Uvozne takse uvedene su na mleko, od 10 do 20 dinara po litru i za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara. Kada su zaštitne mere bile produžene, krajem prošle godine, prelevmani su skinuti sa nekih pavlaka.

Šverc

Bolest kvrgave kože dodatno je uništila već "ubijeno" stočarstvo u Srbiji. Kako objašnjava Bugarski, glavni razlozi za pojavu nudularnog dermatitisa, na jugu Srbije, upravo je šverc životinja i to što nisu obeležene.

- Od Beograda ka jugu Srbije kao da se ne radi nijedna kontrola - naglašava Bugarski. - Nijedna životinja nije ni obeležena, a ne nešto više. Zato po Vojvodini mora sve da se sprovodi, kao da smo eksperimentalno odeljenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik