Naftu će istraživati samo s broda

Bez autora
Jul 04 2016

Skupština Crne Gore dala je zeleno svjetlo na ugovore za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za četiri bloka s konzorcijumom Eni i Novatek. To je i potvrda najvećeg zakonodavnog organa da projekat može da počne, nakon potpisivanja ugovora i obezbjeđivanja svih preduslova da prva faza - istraživanje, startuje. Mnogi smatraju da je upravo ta faza projekta i najznačajnija sa stanovišta države jer će se, nakon skoro stotinu godina od početka valorizacije tog resursa u Crnoj Gori, napokon znati imamo li ili ne taj potencijal. Iako su istraživanja u našoj državi obavljana u više navrata, sa čak 16 bušotina u kopnenom dijelu u periodu 1949-1966. i istraživanjima koje je poslije 1973. godine, tada državni, Jugopetrol je uradio preko 10.000 kilometara 2D seizmičkog profila na moru, 1.250 km 2D na kopnu i 400 km 2 3D seizmičkih istraživanja, u saradnji sa stranim naftnim kompanija, u kontinentalnom i pomorskom dijelu Crne Gore.

Naftu će istraživati samo s brodaSkupština Crne Gore dala je zeleno svjetlo na ugovore za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za četiri bloka s konzorcijumom Eni i Novatek.

To je i potvrda najvećeg zakonodavnog organa da projekat može da počne, nakon potpisivanja ugovora i obezbjeđivanja svih preduslova da prva faza - istraživanje, startuje, pišu Dnevne novine.

Mnogi smatraju da je upravo ta faza projekta i najznačajnija sa stanovišta države jer će se, nakon skoro stotinu godina od početka valorizacije tog resursa u Crnoj Gori, napokon znati imamo li ili ne taj potencijal.

Iako su istraživanja u našoj državi obavljana u više navrata, sa čak 16 bušotina u kopnenom dijelu u periodu 1949-1966. i istraživanjima koje je poslije 1973. godine, tada državni, Jugopetrol je uradio preko 10.000 kilometara 2D seizmičkog profila na moru, 1.250 km 2D na kopnu i 400 km 2 3D seizmičkih istraživanja, u saradnji sa stranim naftnim kompanija, u kontinentalnom i pomorskom dijelu Crne Gore.

Sama faza istraživanja, prema ugovorima, traje četiri plus tri godine. Istraživanje se vrši tako što u djelove podmorja koji su dodijeljeni kompanijama, uplovi brod za seizmička istraživanja, koji se od ostalih brodova koji svakodnevno plove našim dijelom Jadrana gotovo i ne razlikuje.

Ono što je manje poznato crnogorskoj javnosti jeste da će se prikupljanje podataka s terena, laički rečeno, obavljati upravo s tog broda i to prikupljanje se mjeri nedjeljama. Nakon toga brod odlazi, a podaci se obrađuju u matičnim kompanijama.

Bitno je naglasiti da to neće biti u sezoni. Takođe, propisano je strogo poštovanje perioda migracije i sezonskih efekata kako bi se zaštitila morska fauna i biodiverzitet, zabrana vršenja istraživanja tokom perioda migracije i parenja morskih sisara, obaveza sprovođenje procjene uticaja na životnu sredinu prije svake aktivnosti, uključujući detaljno snimanje morskog dna zbog utvrđivanja osjetljivosti biodiverziteta, ograničenje sprovođenja aktivnosti u zaštićenim područjima, arheološkim nalazištima, ribarskim zonama, minskim područjima, pomorskim putevima, Natura 2000 zonama, kao i obavezna primjena EU Direktive o bezbjednosti naftnih i gasnih operacija u podmorju, kao da je ta Direktiva u cjelosti prenesena u crnogorski pravni sistem.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, kazao je na sjednici Skupštine da će se u istraživanju nafte i gasa u Crnoj Gori primjeniti “norveški model”. To, kako je objasnio, podrazumijeva da je sve regulisano zakonom, da su definisane obaveze plaćanja države i stranih firmi, kao i da je obezbijeđena maksimalna zaštita životne sredine.

Direktor Uprave za ugljovodonike, Vladan Dubljević, ranije je kazao da se budući koncesionarima dodjeljuje površina od 1.228 od 3.191 kvadratnih kilometara koji su ponuđeni na prvom tenderu. Dubljević je objasnio da se faza istraživanja odnosi na dva perioda, četiri plus tri godine, dok se faza proizvodnje odnosi na 20 godina, uz mogućnost produženja još 10 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik