Pojednostaviti procedure poslovanja poduzeća

Bez autora
Jul 04 2016

Među tisućama organizacija nevladinog sektora s različitim misijama i zanimanjima, od kojih mnoge djeluju samo na papiru i nisu se dalje odmakle od registriranja, za primjer su one udruge koje uspijevaju pomjerati stereotipe, animirati javnost, utjecati na centre i participirati u donošenju značajnih odluka.Među njima svakako su neovisni uredi za razvoj sa sjedištem u Gradačcu i Modriči koji su uspjeli u poslovnom inkubatoru u Tarevcima, gdje im je sjedište, u napuštenim zadružnim objektima koje su obnovili u desetak tvrtki zaposliti više od 200 djelatnika.

Pojednostaviti procedure poslovanja poduzećaMeđu tisućama organizacija nevladinog sektora s različitim misijama i zanimanjima, od kojih mnoge djeluju samo na papiru i nisu se dalje odmakle od registriranja, za primjer su one udruge koje uspijevaju pomjerati stereotipe, animirati javnost, utjecati na centre i participirati u donošenju značajnih odluka.

Među njima svakako su neovisni uredi za razvoj (NBR) sa sjedištem u Gradačcu i Modriči koji su uspjeli u poslovnom inkubatoru u Tarevcima, gdje im je sjedište, u napuštenim zadružnim objektima koje su obnovili u desetak tvrtki zaposliti više od 200 djelatnika, piše Večernji list BiH.

NBR se bavi unapređenjem poslovnog okruženja za razvoj poduzetništva s vizijom stvaranja poslovnog ambijenta u BiH, u skladu sa standardima koji vladaju u EU i drugim razvijenim tržišnim gospodarstvima. Na čelu NBR malog menadžerskog tima je neumorni izvršni direktor Enver Sarvan.

Kao jedna od aktivnosti u nizu, usmjerenih na unapređenje položaja gospodarskih subjekata, u proteklom razdoblju, izvršeni su primarno istraživanje i analiza, te identificiranje ključne procedure koja se odnosi na poslovanje MSP i poduzetnika na lokalnoj razini te preporuke za njihovo pojednostavljenje.

U svrhu prezentacije rezultata predmetne analize i potvrde identificiranih ključnih procedura i preporuka za njihovo pojednostavljenje, Nezavisni biro za razvoj i konzalting te trening centar Laurus Tuzla, održali su fokus-skupine o temi “Pojednostavljenje procedura za poslovanje MSP-a”, u Modriči, u prostorijama Nezavisnog biroa za razvoj te u Tuzli u dvorani Županijske gospodarske komore.

Na fokus-skupinama su sudjelovali predstavnici iz sva tri sektora s područja Modriče, Odžaka i Tuzle. Prezentirani su im rezultati provedene analize i istraživanja, kao i stavovi obrtnika koji su prikupljeni u upitnicima.

- U oblasti procesa registracije obrta potrebno je pojednostaviti procedure u smislu objedinjavanja dokumenata. Također je potrebno pojednostaviti procedure prijave na javne pozive županijskih i federalnih ministarstava, a naglašeni su i problemi nepostojanja usluga savjetovanja obrtnika i gospodarstvenika u lokalnim upravama, kao i nedovoljno prepoznat značaj edukacija i usavršavanja, kaže Enver Sarvan, izvršni direktor jednog od prvih u BiH NBR sa sjedištem u Gradačcu i Modriči.

Udruga Nezavisni biro za razvoj Gradačac, zajedno s partnerima, trenutačno provodi projekt “Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj BiH”, koji financira EU u okviru IPA 2011. programa – Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

NBR je prvi u BiH osnovao poslovni inkubator te inicirao i ostvario ideju djelovanja poslovnih inkubatora koji djeluju u Gradačcu, Tarevcima-Modriči i Šamcu kao pozitivan primjer poticaja razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Udruga je u 18 godina djelovanja realizirala ukupno 32 projekta, Iznosi projekata se kreću od 9000 KM, do 950.000 KM. - NBR stalno djeluje u pravcu održivosti, priprema, predaje i realizira projekte koje financiraju različite institucije i organizacije, kaže Sarvan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik