Nizak EURIBOR oživljava tržište nekretnina

Bez autora
Jul 05 2016

Nakon dužeg vremena stagniranja tržišta nekretnina, gradnja novih stanova u Novom Sadu ponovo je aktuelna. Izgradnja je još daleko od one iz vremena pre ekonomske krize, ali je tržište konačno oživelo. Rekordno nizak EURIBOR doneo je povećanu tražnju stambenih kredita kod komercijalnih banaka. Ipak, kupci nisu zainteresovani za stare stanove, kojih ima dosta u ponudi, već traže novogradnju. Banke finasiraju klijente, klijenti se odlučuju za nove stanove i automatski investitori imaju svoju klijentelu. Ono što je bitno za kreditiranje je to da investitori moraju da dođu do 80 odsto izgrađenosti zgrade da bi ponudili kreditnim kupcima.

Nizak EURIBOR oživljava tržište nekretninaNakon dužeg vremena stagniranja tržišta nekretnina, gradnja novih stanova u Novom Sadu ponovo je aktuelna. Izgradnja je još daleko od one iz vremena pre ekonomske krize, ali je tržište konačno oživelo.

Rekordno nizak EURIBOR doneo je povećanu tražnju stambenih kredita kod komercijalnih banaka. Ipak, kupci nisu zainteresovani za stare stanove, kojih ima dosta u ponudi, već traže novogradnju.

"Banke finasiraju klijente, klijenti se odlučuju za nove stanove i automatski investitori imaju svoju klijentelu. Ono što je bitno za kreditiranje je to da investitori moraju da dođu do 80 odsto izgrađenosti zgrade da bi ponudili kreditnim kupcima", kaže za RTV Dragan Rabatić iz novosadske agencije "Solis nekretnine".

"I dalje kupci stanova imaju povraćaj PDV-a na kupovinu prvog stana, što pozitivno utiče na stanogradnju. Svaki čovek se odlučuje između novog energetski efikasnog stana gde su troškovi, konkretno grejanja, duplo manji nego u starom stanu. Ta razlika je veoma važna kod kupovine stana na kredit", napominje Aleksandar Mijanović iz GP "Freeland Mijanović".

Stanogradnja pokreće i privrednu aktivnost grada jer podrazumeva i veću angažovanost radnika.

"Ne samo radnika koji se bave građevinom, nego i onih što se se bave nameštajem, pločicama, elektroinstalacijama i vodoinstalacijama", navodi Milorad Radojević, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu.

Možda i najveća dobit nastala iz krize stanogradnje jeste to da danas stanove uglavnom grade solventne firme koje imaju sopstveni novac i operativu, a prodaje stanova u predizgradnji gotovo i da nema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik