Dogovori iz Pariza podsticaj za privrednike regiona

Bez autora
Jul 05 2016

Pariski samit dodatno je približio Berlinski proces poslovnoj zajednici Zapadnog Balkana koja je sada prvi put, direktno, kroz učešće u zvaničnom programu privrednih komora okupljenih u Komorskom investicionom forumi i 20 kompanija iz regiona, bila uključena u zvanični program.Zaključci i dogovori Samita iz Pariza na najvišem političkom nivou i kontakti koje su komore i privrednici uspostavili tokom Poslovnog foruma, imaju veliki značaj za ekonomsku perspektivu regiona i otvaraju nove mogućnosti za privrede Zapadnog Bakana. To je podsticaj poslovnoj zajednici regiona, ali i dobar signal za investitore iz Evrope i sveta da ulažu u ovaj deo Evrope.

Dogovori iz Pariza podsticaj za privrednike regionaPariski samit dodatno je približio Berlinski proces poslovnoj zajednici Zapadnog Balkana koja je sada prvi put, direktno, kroz učešće u zvaničnom programu privrednih komora okupljenih u Komorskom investicionom forumi i 20 kompanija iz regiona, bila uključena u zvanični program.

Zaključci i dogovori Samita iz Pariza na najvišem političkom nivou i kontakti koje su  komore i privrednici uspostavili tokom Poslovnog foruma, imaju veliki značaj za ekonomsku perspektivu regiona i otvaraju nove mogućnosti za privrede Zapadnog Bakana.

To je podsticaj poslovnoj zajednici regiona, ali i dobar signal za investitore iz Evrope i sveta da ulažu u ovaj deo Evrope, ocenjeno je na zasedanju Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma održanog na marginama Pariskog samita.

Odluka EU da izdvoji sredstva za saobraćajnu i energetsku infrastrukturu ubrzaće realizaciju projekata dogovorenih na prošlogodišnjem Bečkom samitu, ali i proširiti prostor za veće uključivanje  poslovnih zajednica u regionalne infrastrukturne i druge razvojne projekte. To će stvoriti uslove i  podsticati  njihovo čvršće povezivanje radi zajedničkog nastupa na poslovima u regionu i na međunarodnom tržištu.

Pariski samit još jednom je potvrdio značaj i odao priznanje regionalnim inicijativama koje realizuju privredne komore, okupljenje u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana, predstavljajući poslovnu zajednicu  koja broji  više od 350.000 kompanija.

Učešće na Samitu još više je učvrstilo poziciju  ove regionalne platforme, kao jednog od najznačajnijih kohezionih faktora regiona i značajnog mehanizma za privlačenje investicija, povećanje izvoza i smanjenje nezaposlenosti.

Komorski  investicioni forum će uz podršku institucija  EU, Evrokomora, bilateralnih evropskih komora, ali  i finansijske podsticaje EU fondova i međunarodnih donatora koje očekuje u narednom periodu ubrzati realizaciju zajedničkih projekta za podršku privredama regiona, posebno malih i srednjih preduzeća radi podizanja njihove konkurentosti i međusobnog što boljeg umrežavanja.

Reč je o projektima poput zajedničke platforme za mala i srednja preduzeća, regionalne baze investicionih projekata, regionalne škole za razvoj ljudskih resursa i web platforme KIF koja će privrednicima regiona obezbediti relevantne informacije za uspešnije poslovanje.

Upravni odbor Komorskog investicionog foruma usvojio je i pružio podršku procesima usmerenim ka viznoj liberalizaciji Kosova sa EU. Članice KIF-a će apelovati na relevantne institucije da slede ovaj pristup i sprovedu potrebne mere radi obezbeđenja slobode kretanja ljudi.

U sklopu realizacije svojih aktivnosti za jačanje privredne saradnje i čvršće povezivanje u regionu Komorski investicioni forum  intenziviraće i uspostaviti efikasnije veze sa Regionalnim savetom za saradnju.

U radu pariskog sastanka Upravnog odbora KIF-a  održanog u Privrednoj komori Francuske, učestvovali su i Bernar Brune, rukovodilac Generalnog direktorata za proširenje pri Evropskoj komisiji, Dirk Vantigem, operativni direktor Evrokomora i Goran Svilanović, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova, danas su u Privrednoj komori Pariza nastavile razgovore u sklopu  međukomorskog dijaloga, koji je i na Pariskom samitu, od francuskih i evropskih zvaničnika, dobio još jednom priznanje kao primer dobre saradnje za ceo region.

Osim razmatranja pitanja daljeg otklanjanja birokratskih barijera za lakše poslovanje članica, usaglašavanja veterinarskih sertifikata, realizacije drugih zajedničkih  projekata, predstavnici dve komore su razmotrili i aktivnosti na pripremi zajedničke posete kompanija  iz albanskih i srpskih sredina italijanskoj regiji Friuli Venecija Giulia.

Tokom dvodnevnog boravka u Italiji, od 7. do 9. jula,  u organizaciji Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, predstavnici  kompanija iz sektora poljoprivredne i prehrambene industrije posetiće udruženja i proizvodne klastere malih i srednjih preduzeća i upoznati  se modelima organizovanja tamošnjih proizvođača i  saradnje MSP sektora sa velikim sistemima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik