Svrha je naplata javnih prihoda koja neće ugroziti poslovanje subjekata

Bez autora
Jul 07 2016

Porezna uprava Federacije BiH nedavno je započela sa izdavanjem rješenja o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima subjekata koji imaju javni dug i dosad je izdato ukupno 68 takvih rješenja.Što se tiče ovih 68 subjekata, oni ukupno duguju više od 792 miliona maraka javnih prihoda, od čega se 92 miliona odnosi na kamatu i 699 miliona maraka na glavnicu, kazao je direktor Porezne uprave FBiH. Radi se o aktivnostima naplate javnih prihoda kod poreznih obveznika koji su u većinskom vlasništvu organa vlasti FBiH, a koji obavljaju djelatnost za širu društvenu zajednicu, kao što su zdravstvene ustanove, škole, rudnici...

Svrha je naplata javnih prihoda koja neće ugroziti poslovanje subjekataPorezna uprava Federacije BiH nedavno je započela sa izdavanjem rješenja o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima subjekata koji imaju javni dug i dosad je izdato ukupno 68 takvih rješenja.

- Što se tiče ovih 68 subjekata, oni ukupno duguju više od 792 miliona maraka javnih prihoda, od čega se 92 miliona odnosi na kamatu i 699 miliona maraka na glavnicu – kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Radi se o aktivnostima naplate javnih prihoda kod poreznih obveznika koji su u većinskom vlasništvu organa vlasti FBiH, a koji obavljaju djelatnost za širu društvenu zajednicu, kao što su zdravstvene ustanove, škole, rudnici...

Isović je naveo da su aktivnosti započele 23. juna kada je dat nalog kantonalnim poreznim uredima da pokrenu aktivnosti u vezi sa izdavanjem  rješenja ograničenog prava raspolaganja svim subjektima koji su u vlasništvu organa vlasti Federacije, a imaju i neizmirene porezne obaveze.

Tom mjerom je, kako je dodao, trebalo biti obuhvaćeno 164 porezna obveznika,  a neki od njih su u međuvremenu blokirani, neki su podnijeli zahtjev za odgodu plaćanja putem sporazuma i te mjere nisu provedene do kraja.

Podsjetio je da su aktivnosti započele prije nešto više od dva mjeseca, kada su također pokrenuli aktivnosti naplate javnih prihoda i kada su ih odlukama Vlade FBiH prolongirali za 60 dana.

- Svrha ovog postupka Porezne uprave jeste bila naplata javnih prihoda, ali koja neće ugroziti poslovanje ovih subjekata iz razloga što subjekti koji su obuhvaćeni ovom mjerom obavljaju djelatnost za širu društvenu zajednicu -  istakao je Isović.

Naglasio je da će im se dozvoliti da plaćaju samo ono što je potrebno za obavljanje njihove djelatnosti, te da se neće dozvoliti isplata plaća bez doprinosa.

Isović je naglasio da obuhvat ovog ograničenja nije usmjeren ni na jednu djelatnost, već na sve obveznike koji su se našli u situaciji da nisu izmirili svoje porezne obaveze i da nisu zaključili sporazum sa Poreznom upravom.

- Shodno tome, neke izjave da smo se mi koncentrisali na  određena podučja Federacije BiH ili na određene porezne obveznike, nisu tačne. Nastojimo da prema svim poreznim obveznicima imamo jednak tretman bez obzira kakvu djelatnost obavljaju i na kom području Federacije rade – kazao je Isović.

Komentarišući u tom kontekstu izjave federalnog ministara zdravstva na jučerašnjoj  pres-konferenciji, Isović je kazao da razumije nastojanja svakog  ministara da se u svoim resoru bori za to da se ova pitanje riješe. Međutim, kako je dodao, svaki ministar to rješava iz ugla svog resora, a svi ti problemi su u Poreznoj upravi.

- Mi zagovaramo jedinstveno rješenje ili zakonsko rješenje za sve ove porezne obveznike – kazao je Isović.   

Iznesen je podatak da dugovanja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru iznose 54 miliona i 458 hiljada maraka, a JU "Dr. Safet Mujić" četiri miliona i 103 hiljade maraka.  

Moguća rješenja za izlazak iz  trenutne situacije, kako je kazao Isović, jesu uplata duga ili sporazum sa Poreznom upravom, te nova zakonska rješenja.

- Ja osobno znam cilj kojem PU treba ići, znam i put do tog cilja. Koliko ćemo prepreka imati, to ne mogu predvidjeti, niti se time zamaram, ali od tog cilja i puta PU neće i ne može odustati – naveo je Isović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik