Angažovano 6.000 domaćih sezonaca

Bez autora
Jul 10 2016

Najpopularniji poslovi, u smislu brzog zaposlenja i dobre zarade, jesu oni za koje su obučeni visokokvalifikovani radnici kuvari, pekari, poslastičari, mesari... Poslodavci su u ovoj godini Zavodu za zapošljavanje prijavili 20.015 slobodnih radnih mjesta, od čega je 18.316 pozicija na određeno radno vrijeme. Više od polovine, oko 60 odsto, odnosi se na primorske opštine. Najviše slobodnih radnih mjesta oglašeno je u turizmu i ugostiteljstvu, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i trgovini na veliko i malo. Kao što im i sam naziv govori sezonski poslovi podrazumijevaju uglavnom radni angažman u toku sezone, pa je samim tim i njihovo trajanje vremenski ograničeno.

Angažovano 6.000 domaćih sezonacaNajpopularniji poslovi, u smislu brzog zaposlenja i dobre zarade, jesu oni za koje su obučeni visokokvalifikovani radnici kuvari, pekari, poslastičari, mesari...

Poslodavci su u ovoj godini Zavodu za zapošljavanje prijavili 20.015 slobodnih radnih mjesta, od čega je 18.316 pozicija na određeno radno vrijeme. Više od polovine, oko 60 odsto, odnosi se na primorske opštine.

Najviše slobodnih radnih mjesta oglašeno je u turizmu i ugostiteljstvu, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i trgovini na veliko i malo, pišu Vikend novine.

Kao što im i sam naziv govori sezonski poslovi podrazumijevaju uglavnom radni angažman u toku sezone, pa je samim tim i njihovo trajanje vremenski ograničeno.

"Ipak, iz iskustva u radu sa nezaposlenim i poslodavcima znamo da značajan broj radnika ostane da radi i nakon završetka sezone, a nemali broj i zaključi ugovor o radu na neodređeno. Poznato je da iz godine u godinu raste broj poslodavaca, otvaraju se novi hoteli i restorani, što, naravno, povlači i nova zapošljavanja. Iako je intencija da se turistička sezona produži na šest do osam mjeseci, značajan broj ugostiteljskih objekata i hotela uspijeva da radi tokom čitave godine, a to znači da i radno angažovanje kadrova mora pratiti kontinuitet rada objekata", kažu iz Zavoda za zapošljavanje.

U svim biroima rada završene su aktivnosti pripreme nezaposlenih za sezonski rad, kroz motivisanje i animiranje za ovaj vid radnog angažovanja. Zainteresovanost nezaposlenih za posao u sezoni je velika i raste iz dana u dan, jer se prijavljuju đaci i studenti.

Najslabije interesovanje je za poslove iz oblasti poljoprivrede. Uslovi su teški zbog visokih temperatura i obavljanja posla na otvorenom, tako da naši građani radije biraju sezonske poslove na primorju. Na sezonskim poslovima angažovano je, posredstvom Zavoda, 6.000 domaćih radnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je 7.465 radanih dozvola stranim državljanima. Najveći broj sezonaca zaposlen je u oblasti ugostiteljstva, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, sobarica, čistača javnih površina...

Najpopularniji, u smislu brzog zaposlenja i dobre zarade, su poslovi za koje su obučeni visokokvalifikovani radnici: kuvar, pekar, poslastičar, mesar...

Značajan broj nezaposlenih iskazuje interesovanje za rad na recepciji, u administraciji, na poslovima nabavke i komercijale i to su poslovi gdje se traži mjesto više.

Kuvarima plata i do 1.500 eura

Zarade radnika na sezonskim poslovima razlikuju se i zavise od više faktora, prije svega o kojoj je radnoj poziciji riječ. Pojedinim kuvarima plata je i do 1.500 eura i oni mjesečno više zarađuju od konobara, piza majstora, pekara, slastičara, a ovi, pak, mnogo više od pomoćnih radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

Zarade su različite od poslodavca do poslodavca. Neki nude platu sobaricama od 200 eura, uz smještaj i hranu, a ima i onih koji za taj posao daju zaradu od 400 eura, plus tri obroka i smještaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik