Italijanska energetika zavisi i od Crne Gore

Bez autora
Jul 10 2016

Italijanska kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, u naredne četiri godine u energetiku i obnovljive izvore električne energije uložiće milijardu dolara. Poseban akcenat, kada su u pitanju ulaganja, biće stavljen na Crnu Goru koja će strateški biti veoma važna za energetiku Italije, nakon završetka pomenutog projekta. Time će, kako navode iz Terne, konačno biti riješen problem deficita električne energije u italijanskoj regiji Abruco. Izvršni direktor Terne je objasnio da je za tu kompaniju veoma važno energetsko povezivanje s drugim državama, a kao najznačajnije je izdvojio projekte koje realizuju sa Crnom Gorom i Tunisom.

Italijanska energetika zavisi i od Crne GoreItalijanska kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, u naredne četiri godine u energetiku i obnovljive izvore električne energije uložiće milijardu dolara.

Poseban akcenat, kada su u pitanju ulaganja, biće stavljen na Crnu Goru koja će strateški biti veoma važna za energetiku Italije, nakon završetka pomenutog projekta. Time će, kako navode iz Terne, konačno biti riješen problem deficita električne energije u italijanskoj regiji Abruco.

Izvršni direktor Terne, Mateo del Fante, objasnio je nedavno na konferenciji za novinare da je za tu kompaniju veoma važno energetsko povezivanje s drugim državama, a kao najznačajnije je izdvojio projekte koje realizuju sa Crnom Gorom i Tunisom.

"Bićemo povezani s Francuskom, zatim s Balkanom preko Crne Gore, a veoma nam je važno i energetsko povezivanje na jugu sa Tunisom", kazao je del Fante italijanskim medijima.

Prema njegovim riječima, Terna će ispuniti dato obećanje i investiraće u energetiku Italije milijardu dolara u naredne četiri godine.

Projekat koji kompanija Terna realizuje sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom prvenstveno ima za cilj smanjenje deficita električne energije koji ima italijanska regija Abruco.

Prema posljednjim podacima, regija Abruco ima deficit električne energije od oko 33 odsto, a problem s nedostatkom struje riješiće projekat povezivanja energetskim kablom Crne Gore i Italije, vrijedan skoro milijardu eura.

Direktne koristi od kabla naša država će imati prihodovanjem od 10 do 40 miliona eura godišnje, koji odgovaraju 20 odsto prihoda od korišćenja prenosnih kapaciteta.

Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su 23. novembra 2010. godine predstavnici Vlade Crne Gore, Crnogorskog elektropren snog sistema i italijanske kompanije Terna.

Ugovorom je predviđeno da se 40 godina od izgradnje kabla prihod dijeli tako što će Terni pripasti 80 odsto, a Crnogorskom elektroprenosnom sistemu 20 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik