Vlada FBiH će još jednom sniziti cijenu za dionice Sarajevo-osiguranja?

Bez autora
Jul 10 2016

Nakon dva neuspjela pokušaja Vlade Federacije BiH da prodaja državni paket diuonica u Sarajevo-osiguranju putem Sarajevske bezre, postoji mogućnost da se cijena snizi za još 10 posto u odnosu na posljednju cijenu od 10,39 KM po kojoj je Vlada prodavala svoj udjel. Očito je da mi pogađamo pravu cijenu, ne damo nešto ispod tržišne i fer cijene. Ona se se očito ne sviđa investitorima i raznoraznim manupulatorima, kaže v.d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić. U Agenciji za privatizaciji konstatuju da ukoliko ne bude bude uspješna prodaja putem berze, ići će se metodom neposredne pogodbe.

Vlada FBiH će još jednom sniziti cijenu za dionice Sarajevo-osiguranja?Nakon dva neuspjela pokušaja Vlade Federacije BiH da prodaja državni paket diuonica u Sarajevo-osiguranju putem Sarajevske bezre, postoji mogućnost da se cijena snizi za još 10 posto u odnosu na posljednju cijenu od 10,39 KM po kojoj je Vlada prodavala svoj udjel, izvijestila je Federalna televizija.

- Očito je da mi pogađamo pravu cijenu, ne damo nešto ispod tržišne i fer cijene. Ona se se očito ne sviđa investitorima i raznoraznim manupulatorima, kaže v.d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić.

U Agenciji za privatizaciji konstatuju da ukoliko ne bude bude uspješna prodaja putem berze, ići će se metodom neposredne pogodbe.

- Mi možda i previše cijenimo Sarajevo-osiguranje, očito je da ga kupoci i investitori toliko ne cijene, kazao je Vrbić.

Od uspješnosti prodaje dionica Sarajevo-osiguranja zavisi prodaja i ostalih dionica kompanija u kojima Vlada FBiH ima manjinske udjele.

- Očekivali smo aukciju za Bosnalijek, jer je odluka o tome bila donesena. O prodaji Sarajevo-osiguranae je odlučeno na brzinu. Smatram da ovo nije dobra poruka za ostale aukcije, tako da je teško očekivati da će prodaja i ostalih kompanija ići glatko, kazao je za FTV Borivoje Simić, urednik portala Indikator.ba.

Neuspješnost prodaje kompanije kakva je Saraje-osiguranje ostavlja utisak da nismo na radaru investitora.

Budući da najavljenih svjetskih i respektabilnih kupaca nema, sada Vlada FBiH treba odlučiti na koji način i po kojoj cijeni će prodati udio u Sarajevo-osiguranju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik