GRAS treba platiti sve obaveze i poboljšati kvalitet usluga

Bez autora
Jul 11 2016

Predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine je, na vanrednoj sjednici Predsjedništva, povodom trenutne situacije u njihovoj članici Kantonalno javno preduzeće GRAS Sarajevo, podržalo je napore Porezne uprave da riješi problem "rada na crno" te je zaključeno da sva preduzeća iz državnog ili privatnog vlasništva trebaju redovno izmirivati obaveze prema državi, ali i prema uposlenicima. Sindikat jedino zamjera zašto se nije reagiralo na samom početku neplaćanja obaveza, jer bi se u tom slučaju ovaj problem mogao riješiti mnogo ranije. Predsjedništvo UO SSRKPFBIH stava je da se ne smije umanjiti dostignuti nivo primanja uposlenika KJKP GRAS Sarajevo, imajući u vidu da je prosječna plaća uposlenika ovog preduzeća manja od prosječne plaće na nivou FBiH.

GRAS treba platiti sve obaveze i poboljšati kvalitet uslugaPredsjedništvo Upravnog odbora (UO) Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine (SSRKPFBiH) je, na vanrednoj sjednici Predsjedništva, povodom trenutne situacije u njihovoj članici Kantonalno javno preduzeće (KJKP) GRAS Sarajevo, podržalo je napore Porezne uprave da riješi problem "rada na crno" te je zaključeno da sva preduzeća iz državnog ili privatnog vlasništva trebaju redovno izmirivati obaveze prema državi, ali i prema uposlenicima.

Sindikat jedino zamjera zašto se nije reagiralo na samom početku neplaćanja obaveza, jer bi se u tom slučaju ovaj problem mogao riješiti mnogo ranije.

Predsjedništvo UO SSRKPFBIH stava je da se ne smije umanjiti dostignuti nivo primanja uposlenika KJKP GRAS Sarajevo, imajući u vidu da je prosječna plaća uposlenika ovog preduzeća manja od prosječne plaće na nivou FBiH.

Smatraju da osnivač i vlasnik preduzeća mora riješiti pitanje subvencija koje su najveći teret poslovanja KJKP GRAS Sarajevo i koje su osnovni razlog zašto Gras nije u mogućnosti da izmiruje obaveze prema državi, dobavljačima i uposlenicima.

Imajući u vidu da u Zakonu o komunalnoj privredi stoji da razliku od ekonomske do subvencionirane cijene snosi osnivač preduzeća, lako se da zaključiti da je dug prema KJKP Gras Sarajevo puno veći od duga koji ima KJKP GRAS Sarajevo.

Zbog svega navedenog, Predsjedništvo UO SSRKPFBIH uputilo je molbu svim relevantnim osobama i preduzećima, a posebno osnivačima i vlasnicima KJKP GRAS Sarajevo, da urgentno donesu mjere koje bi dovele do finansijske konsolidacije GRAS-a, s ciljem plaćanja svih obaveza i poboljšanja kvalitete usluga, saopšteno je iz Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik