Izgradnja Bloka II TE Pljevlja na jesen

Bez autora
Jul 12 2016

Premijer Milo Đukanović kazao je kako očekuje da radovi na izgradnji Bloka II TE Pljevlja počnu krajem avgusta, ili u septembru. On je danas boravio u radnoj posjeti Pljevljima sa ministrima održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem i ekonomije Vladimirom Kavarićem, te direktorom za budžet Nikolom Vukićevićem, kao i predsjednikom Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoranom Vukčevićem. Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Opštine Pljevlja Mirkom Đačićem, njegovim saradnicima i direktorima javnih službi i ustanova o daljoj finasijskoj stabilizaciji Opštine Pljevlja i daljem privrednom razvoju Pljevalja. Stanje javnih finansija u Pljevljima se postepeno stabilizuje, nakon teškog ekonomskog nasljeđa koje je nova lokalna samouprava zatekla. Taj proces ide u dobrom smjeru što potvrđuje i smanjenje duga.

Izgradnja Bloka II TE Pljevlja na jesenPremijer Milo Đukanović kazao je danas kako očekuje da radovi na izgradnji Bloka II TE Pljevlja počnu krajem avgusta, ili u septembru.

Đukanović je danas boravio u radnoj posjeti Pljevljima sa ministrima održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem i ekonomije Vladimirom Kavarićem, te direktorom za budžet Nikolom Vukićevićem, kao i predsjednikom Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoranom Vukčevićem.

Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Opštine Pljevlja Mirkom Đačićem, njegovim saradnicima i direktorima javnih službi i ustanova o daljoj finasijskoj stabilizaciji Opštine Pljevlja i daljem privrednom razvoju Pljevalja.

"Stanje javnih finansija u Pljevljima se postepeno stabilizuje, nakon teškog ekonomskog nasljeđa koje je nova lokalna samouprava zatekla. Taj proces ide u dobrom smjeru što potvrđuje i smanjenje duga. Ostatak duga je reprogramiran kroz aranžman koji obezbjeđuje urednu otplatu i stvara uslove za uštede koje obezbjeđuju investiranje u razvoj", kazao je Đukanović nakon sastanka.

Premijer je podsjetio na projekte koje je lokalna uprava realizovala u saradnji sa Vladom Crne Gore, kao i one čija je realizacija u toku, te sa novim razvojnim projektima.

Istakao je da su saobraćajna i društvena infrastruktura u opštini značajno unaprijeđene posljednjih godina.

"I dalje ostaju potrebe da se unapređuje infrastruktura, kvalitet životne sredine kao i rješavanje problema nezaposlenosti. One se mogu zadovoljiti samo dobrom saradnjom lokalne uprave i Vlade. Na današnjoj sjednici Vlade upravo jedna od tema bila je realizacija projekta drugog bloka TE Pljevlja. Prošlog četvrtka utvrđen je predlog dokumenta kojim se obezbjeđuje sporazum između Crne Gore i Češke Republike, kao pravna osnova za potpisivanje ugovora između Elektroprivrede Crne Gore i Škode praha. Ugovor i sva ostala dokumenta su pripremljeni i Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za njihovo potpisivanje, tako da će se uskoro ugovor naći pred poslanicima. Realno je očekivati da radovi na izgradnji drugog bloka termoeletrane počnu krajem avgusta ili u septembru", kazao je Đukanović.

"Veoma je važno što će se po osnovu ove investicije u narednih nekoliko godina ovdje potrošiti između 320 ili 330 miliona eura, što je veoma važno za one koji će raditi na samoj realizaciji projekta, ali i za ljude iz biznisa koji će naći svoj interes u ovom poslu, i na taj način doprinos razvoju sopstvenog biznisa, ali i Pljevalja", kazao je predsjednik Vlade, istakavši da je tokom današnjeg sastanka bilo riječi i o drvnoj industriji, poljoprivredi i turizmu.

Na pitanje, kako će se završiti nesporazumi između Opštine Pljevlja i kompanije Vektra Jakić, odgovorio je da će se veoma brzo naći rješenje koje će počivati na pravnom sistemu.

"Logično je da lokalna samouprava želi da naplati svoje prihode isti tako koliko je važno da se u samoj optini sačuvaju biznisi i radna mjesta, pogotovo ona za koja Pljevljaci imaju industrijsku kulturu. Siguran sam da će se veoma brzo naći rješenje koje će počivati na pravnom sistemu. Svi moraju da izmiruju obaveze prema državi i lokalnoj samoupravi kao što je neophodno da Vlada i opštine pomognu biznisu da ostane na nogama", saopštio je Đukanović.

Premijer je kazao da na osnovu informacija dobijenih iz resornog ministarstva, u kompaniji Vektra Jakić situacija se postepeno stabilizuje, kontrolišu se kreditne obaveze, proces se odvija planiranom dinamikom, podiže se nivo zaposlenosti i broj kako direktnih tako i indirektnih radnih mjesta.

Đukanović se osvrnuo i na pitanje toplifikacije Pljevalja, rekavši da je to u nadležnosti grada i da ga treba rješavati na relaciji lokalna samouprava i privredni subjekti koji, kako kaže, doprinose zagađenosti životne sredine. Dodaje da "svi znamo kroz koje je sve probleme prolazila ekonomija Pljevalja".

"Danas je situacija znatno povoljnija. U finasijskoj konstrukciji za izgradnju drugog bloka Termoelektrane jedan dio je opredijeljen za početak projekta toplifikacije. Danas smo prisustovali prezentaciji buduće toplifikacije 'Pljevalja' od strane partnera iz Slovenije. Dat je finansijski okvir za realizaciju tog projekta u koji će Vlada sigurno dati svoj udio, jer vodi računa o životnoj sredini svih krajeva u Crnoj Gori. Neophodno je uraditi valjanju projektnu dokumentaciju koja će odgovarati potrebama projekta", kazao je Đukanović, istakavši da su sredstva obezbijeđena za deponije Maljevac i Gradac, a da je izgradnja kolektora završena.

Đukanović na kraju kazao da kada se saberu svi ti projekti, "dođe se do 40 miliona eura uloženih u poboljšanje životne sredine u Pljevljima".

Predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić je istakao da Pljevlja konačno poslije niza godina počinju sa toplifikacijom grada i unapređenjem životne sredine.

On je najavio nova ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu na području cijele opštine kako bi se Pljevlja, na indeksu razvijenosti, ponovo našla na mjestu koje im pripada, a to je svakao onaj dio koji pripada razvijenim opštinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik