Devizne rezerve na kraju juna iznosile 9.291,2 miliona evra

Bez autora
Jul 12 2016

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 9.291,2 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u junu povećane za 27,3 miliona evra i pored toga što je i u ovom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije. Neto devizne rezerve na kraju juna iznosile su 7.657,0 miliona evra i bile su veće za 64,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Devizne rezerve na kraju juna iznosile 9.291,2 miliona evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 9.291,2 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u junu povećane za 27,3 miliona evra i pored toga što je i u ovom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 7.657,0 miliona evra i bile su veće za 64,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje i neto i bruto deviznih rezervi naročito je značajno kada se u obzir uzmu činjenice da su protekli mesec obeležile velike turbulencije na svetskom finansijskom tržištu povećane odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske unije, ali i da su ova povećanja ostvarena u ambijentu u kojem i dalje preovlađuju nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, odnosno još izraženije negativne kamatne stope.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je za 93,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.558,7 miliona evra.

Dinar je u junu nominalno deprecirao prema evru za  0,2 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 80 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik