Građani skloni štednji, mogućnost za jeftinije kredite

Bez autora
Jul 12 2016

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da je bankarski sistem u Srbiji tradicionalan sistem, da su građani skloni štednji i da bi to moglo da dovede do toga da se sredstva usmeravaju u rizičnije projekte, smanjivanje depozita, a to, ističe, nije dobro za banke i bankarski sistem. Hasan Hanić je rekao da poslednje dve godine referentna kamatna stopa signalizira cenu dinara, i da je ona prepolovljena. Ističe da je to dobro i da treba da dovede do pojeftinjenja kredita i do porasta tražnje za kreditima, a samim tim i do povećanja privrednog rasta i broja zaposlenih.

Građani skloni štednji, mogućnost za jeftinije krediteDekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić za RTS kaže da je bankarski sistem u Srbiji tradicionalan sistem, da su građani skloni štednji i da bi to moglo da dovede do toga da se sredstva usmeravaju u rizičnije projekte, smanjivanje depozita, a to, ističe, nije dobro za banke i bankarski sistem.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Hasan Hanić je rekao da poslednje dve godine referentna kamatna stopa signalizira cenu dinara, i da je ona prepolovljena. Ističe da je to dobro i da treba da dovede do pojeftinjenja kredita i do porasta tražnje za kreditima, a samim tim i do povećanja privrednog rasta i broja zaposlenih.

"Očekujem dalje pojeftinjenje i to znači da Narodna banka procenjuje da postoji prostor i da poslovne banke zarad profita ostvare značajni profit, smanje troškove, poboljšaju korporativno upravljanje i da se bolje upravlja rizicima i da pored nižih kamatnih stopa ostvaruju znajčane pozitivne razlike", istakao je Hanić.

Govoreći o uticaju Bregzita na evropsku ekonomiju, Hanić je rekao da ne postoje kratkoročne negativne posledice.

"Imajući u vidu i odnos razmene Britanije i EU pored porasta konkurentnosti Britanije i činjenice da je funta oslabila u odnosu na evro, stabilizuju se odnosi i može da se prati odnos evra i drugih valuta iako je došlo do pada vrednosti. Od brzine odvijanja procesa zavisi da li će se posebni efekti ispoljiti, ali po mom mišljenju u maloj meri", zaključio je Hanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik